12 Şubat 2016 Cuma

Kolay Mantı Tarifi

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

5 su bardağı elenmiş un
ılık su (1,5 bardak gibi)
tuz

İÇ HARCI:

150 gr kıyma
1 adet soğan
tuz-karabiber-kırmızı biber-kimyon


SERVİS İÇİN:

1 büyük kase yoğurt
3-4 diş sarımsak (tercihe göre)
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sıvı yağ
kırmızı biber veya pul biber





Mantı herkes tarafından sevilen, hele biri yapınca yemesi daha da keyifli olan yöresel tariflerimizin başında geliyor. Bazı yörelerde hamura yumurta da konulabiliyor fakat ben yumurtasız seviyorum belki de öyle alıştığımız içindir...


Unu eleyerek derin bir kaba alalım. Tuzunu ekleyip karıştıralım ve azar azar ılık su ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Daha güzel açılması için vaktiniz varsa hamuru dinlendirebilirsiniz. Bu arada soğanı rendeleyerek tuz ve baharatlar ile kıymaya katıp yoğurup harcımızı hazırlayalım. Dinlenmiş hamuru 4-5 bezeye ayırıp her bir bezeyi yarım cm kalınlığında olacak şekilde açalım (çok ince olursa mantıları kapatırken yapışmaz). Yufkamızı önce dikey daha sonra enlemesine keserek küçük kare parçalar elde edelim. Kıymalı harcımızdan yeter miktarda koyarak önce karşılıklı kenarları daha sonra karşılıklı kenarlarını kapatarak bohça şeklini verelim. Mantılarımızın diğerleri hazırlanana kadar hafif un serpilmiş bir tepside kurumaması için üzerini örterek bekletelim. Tüm hamurlar bittiğinde tuz kaynar suda (büyük bir tencerede ve bol suda) mantılarımızı haşlayalım. Suyun üzerine çıkmaya başladığında 5 dk kaynatıp kevgir ile servis tabaklarına alalım. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yaktığımız biberleri yağı gezdirerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder