24 Mart 2016 Perşembe

Bayatlamayan Yumuşak Poğaça Tarifi

MALZEMELER:

2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya veya 1,5 çorba kaşığı kuru maya
2 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (sarısı üzerine)
tuz
alabildiği kadar un (6,5-7 bardak )


Mayalı her poğaça mutlaka bayatlar fakat bu poğaça yapım aşamalarında biraz farklılık gösterdiği için ertesi güne kaldığın da maya kokusu oluşmuyor ve daha yumuşak kalıyor. İsterseniz 1 bardak süt 1 bardak su şeklinde de yapabilirsiniz...Ben kullanmadım fakat isterseniz iç harç ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz...



YAPILIŞI:


1 bardak ılık süt, maya ve şekeri derin bir kaba alalım. Üzerine 4 kaşık kadar un serperek streç ile ağzını kapatıp üzeri çatlayana kadar bekletelim (10 dk gibi). Streçi açarak yumurta akı ve sıvı yağı kenar kısmından nazikçe karışıma ekleyelim. Orta kısmına da 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek yine kenar kısımlarından başlayarak karıştıralım. Azar azar un ekleyerek sürekli saat yönüne aşağıdan yukarı olacak şekilde yoğuralım. Poğaçalarınızın yumuşak olmasını istiyorsanız kıvamını hafif ele yapışan cıvık bir hamur kıvamında bırakın. Hamurun üzerini streç ile kapatarak 2 katına çıkana kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım. Süre sonunda hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp elimizi hafif yağlayarak şekil verelim. Yağlanmış tepsiye dizdiğimiz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürerek ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder