16 Aralık 2016 Cuma

Haşhaşlı Çörek Tarifi

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

1 su bardağı ılık su
yarım su bardağı ılık süt
yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (sarısı üzeri için)
1 çorba kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı şeker
alabildiği kadar un (4-5 bardak gibi)

İÇ HARCI:

yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı kavrulmuş haşhaş


Haşhaşları kavurmak için bir tavaya alalım. Acı kokusu çıkana kadar kavurup rondodan geçirelim. Tercihe göre rondodan geçirirken 2-3 kaşık şeker de ekleyebilirsiniz. Sıvı yağını ilave ederek harcı hazırlayabilirsiniz. Fakat daha fazla haşhaşını varsa bu işlemi yaprarak sıvı yağını ekleyip buzdolabında da saklayabilirsiniz....



YAPILIŞI:

Hamur için ılık süt,şeker ve mayayı uygun bir kaba alalım. 5-10 dk aktifleşmesi için bekleterek diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini örterek 45-50 dk kadar mayalanmaya bırakalım. Hamuru hafif yoğurup 5 bezeye ayıralım. İlk bezeyi merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açalım. Sıvı yağ ile karıştırdığımız haşhaştan her yanına eşit olarak sürelim. Diğer bezeyide aynı boyutta açıp haşhaş sürdükten sonra üst üste dizelim. Tüm malzeme bitince hamuru 2 ye bölerek üst üste koyalım. Bu şekilde 10 katlı elde ettiğimiz hamurdan ince şeritler keserek hafif uzatıp iki ucundan kıvıralım ve yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürerek ısıtılmış 190-200 derecelik fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis eebilirsiniz...Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder