MALZEMELER:
2 adet yumurta (1 adet yumurta akı üzerine)
250 gr margarin veya tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
ÜZERİ İÇİN:
çekilmiş fındık
yumurta akı
YAPILIŞI:
Oda sıcaklığında ki yağ,şeker,kabartma tozu ve yumurtayı uygun bir kapta karıştıralım. Az az un ekleyerek ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlak şekil verelim. Önce yumurta akına ardından kırılmış fındığa buladığınız kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirelim. Oda sıcaklığına gelince servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
30 Mart 2017 Perşembe
Bebekler İçin Cezerye Tarifi
MALZEMELER:
1 avuç kuru üzüm veya hurma
1 avuç kuru dut
2-3 adet çekilmiş ceviz veya fındık
hindistan cevizi
Tercihe göre farklı özellikle balkabağı veya havuç kullanarak da yapabileceğiniz nefis ara öğün önerisi...
YAPILIŞI:
Kuru malzemeleri sıcak su da yumuşayana kadar bekletelim. Cevizi iyice çekerek diğer malzemeler ile karıştıralım. Elde ettiğimiz harçtan fındık büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlka şekil verelim ve hindistan cevizine bulayarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 avuç kuru üzüm veya hurma
1 avuç kuru dut
2-3 adet çekilmiş ceviz veya fındık
hindistan cevizi
Tercihe göre farklı özellikle balkabağı veya havuç kullanarak da yapabileceğiniz nefis ara öğün önerisi...
YAPILIŞI:
Kuru malzemeleri sıcak su da yumuşayana kadar bekletelim. Cevizi iyice çekerek diğer malzemeler ile karıştıralım. Elde ettiğimiz harçtan fındık büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlka şekil verelim ve hindistan cevizine bulayarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Ev Yapımı Et Bulyon Tarifi
MALZEMELER:
tercihe göre kuzu veya dana 1 kilo et
2-3 adet soğan
3-4 diş sarımsak
3-4 damla sirke
Özellikle bebek beslenmesinde size yardımcı olabilecek yemek ve çorbalarda lezzeti arttıracak pratik bir öneri...
YAPILIŞI:
Eti yıkayıp uygun şekilde doğrayarak tencereye alalım. Diğer malzemeleri ekleyerek üzerine geçecek kadar su ekleyelim. Kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan siyah köpükleri temizleyelim. Etler dağılma noktasına gelince ister minik şekilde doğrayarak isterseniz blendardan geçirerek karton bardaklara bölelim. Oda sıcaklığına gelince buzluğa kaldırarak saklayabilirsiniz...Afiyet olsun.
tercihe göre kuzu veya dana 1 kilo et
2-3 adet soğan
3-4 diş sarımsak
3-4 damla sirke
Özellikle bebek beslenmesinde size yardımcı olabilecek yemek ve çorbalarda lezzeti arttıracak pratik bir öneri...
YAPILIŞI:
Eti yıkayıp uygun şekilde doğrayarak tencereye alalım. Diğer malzemeleri ekleyerek üzerine geçecek kadar su ekleyelim. Kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan siyah köpükleri temizleyelim. Etler dağılma noktasına gelince ister minik şekilde doğrayarak isterseniz blendardan geçirerek karton bardaklara bölelim. Oda sıcaklığına gelince buzluğa kaldırarak saklayabilirsiniz...Afiyet olsun.
Çökertme Kebabı Tarifi
MALZEMELER:
yarım kilo biftek
MARİNE İÇİNE:
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı yoğurt
SERVİS İÇİN:
5 adet patates
yoğurt
SOS İÇİN:
sıvı yağ
kırmızı biber (tercihe göre pul biber)
Ev de yapılabilecek en güzel kebap tariflerinden biri, üstelik yapımı da oldukça kolay...
YAPILIŞI:
Biftekleri julyen şeklinde doğrayalım. Marine malzemelerini uygun bir kaba alarak karıştıralım. Etleri ekleyerek streç ile kapatarak buzdolabında 2 saat kadar dinlendirelim. Patatesleri ince şekilde doğrayarak kızartalım. Dinlenmiş etleri yayvan bir tavaya alalım, üzerine 1 çay bardağı su ekleyerek yüksek ateşte karıştırarak pişirelim. Servis tabağının altına kızarttığımız patatesleri alalım, yoğurt,et ve son olarak yağda yaktığımız kırmızı biberi gezdirerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
yarım kilo biftek
MARİNE İÇİNE:
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı yoğurt
SERVİS İÇİN:
5 adet patates
yoğurt
SOS İÇİN:
sıvı yağ
kırmızı biber (tercihe göre pul biber)
Ev de yapılabilecek en güzel kebap tariflerinden biri, üstelik yapımı da oldukça kolay...
YAPILIŞI:
Biftekleri julyen şeklinde doğrayalım. Marine malzemelerini uygun bir kaba alarak karıştıralım. Etleri ekleyerek streç ile kapatarak buzdolabında 2 saat kadar dinlendirelim. Patatesleri ince şekilde doğrayarak kızartalım. Dinlenmiş etleri yayvan bir tavaya alalım, üzerine 1 çay bardağı su ekleyerek yüksek ateşte karıştırarak pişirelim. Servis tabağının altına kızarttığımız patatesleri alalım, yoğurt,et ve son olarak yağda yaktığımız kırmızı biberi gezdirerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Bademli Limonlu Kek Tarifi
MALZEMELER:
1 su bardağı şeker
4 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 adet limon
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı file badem
Mis kokusu ve yumuşacık lezzeti ile nefis kek tarifi...
YAPILIŞI:
Yumurta ve şekeri mikser ile beyazlaşana kadar çırpalım. Sıvı malzemeleri ekleyerek karıştıralım. Limon suyu-kabuğu rendesini ve unu az az ekleyerek karıştıralım. Son olarak file bademi ekleyerek karıştıralım. Yağlanmış kalıba döktüğümüz hamuru ısıtılmış 180 derece fırında kürdan temiz çıkana kadar pişirelim. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarıp servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 su bardağı şeker
4 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 adet limon
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı file badem
Mis kokusu ve yumuşacık lezzeti ile nefis kek tarifi...
YAPILIŞI:
Yumurta ve şekeri mikser ile beyazlaşana kadar çırpalım. Sıvı malzemeleri ekleyerek karıştıralım. Limon suyu-kabuğu rendesini ve unu az az ekleyerek karıştıralım. Son olarak file bademi ekleyerek karıştıralım. Yağlanmış kalıba döktüğümüz hamuru ısıtılmış 180 derece fırında kürdan temiz çıkana kadar pişirelim. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarıp servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Cevizli Un Helvası Tarifi
MALZEMELER:
2 su bardağı un
125 gr tereyağ veya margarin
1 su bardağı çekilmiş ceviz (tercihe göre)
ŞERBET İÇİN:
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
Türk mutfağının vazgeçilmez en pratik ve lezzetli tatlılarından biri şüphesiz, kandil akşamları helvanın yeri de ayrı oluyor tabi...Regaip Kandiliniz mübarek olsun...
YAPILIŞI:
Önce şerbeti hazırlayalım, şeker ve suyu uygun bir tencereye alarak koyulaşana kadar kaynatalım. Yağı uygun bir tencereye alarak eritelim ve unu ilave edelim. Un yağ kokusunda arınıp altın rengine dönene kadar sürekli karıştırarak kavuralım (bu aşama biraz yorucu oluyor ama başından ayrılmamak gerekiyor). Son olarak çekilmiş cevizi ekleyerek rengini biraz daha koyulaşana kadar kavurup ocağın altını kısalım. Sıçrama tehlikesi olduğu için dikkatle şerbeti tencereye ilave ederek karıştıralım. Şerbet tamamen çekince ocaktan alarak ilk sıcağının gitmesini bekleyelim (eğer kalıp kullanmayacaksanız tamamen soğumalı). Ilık iken kalıplara doldurduğumuz helvaşarı ters çevirip servis edebilirsiniz...Afiyte olsun.
2 su bardağı un
125 gr tereyağ veya margarin
1 su bardağı çekilmiş ceviz (tercihe göre)
ŞERBET İÇİN:
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
Türk mutfağının vazgeçilmez en pratik ve lezzetli tatlılarından biri şüphesiz, kandil akşamları helvanın yeri de ayrı oluyor tabi...Regaip Kandiliniz mübarek olsun...
YAPILIŞI:
Önce şerbeti hazırlayalım, şeker ve suyu uygun bir tencereye alarak koyulaşana kadar kaynatalım. Yağı uygun bir tencereye alarak eritelim ve unu ilave edelim. Un yağ kokusunda arınıp altın rengine dönene kadar sürekli karıştırarak kavuralım (bu aşama biraz yorucu oluyor ama başından ayrılmamak gerekiyor). Son olarak çekilmiş cevizi ekleyerek rengini biraz daha koyulaşana kadar kavurup ocağın altını kısalım. Sıçrama tehlikesi olduğu için dikkatle şerbeti tencereye ilave ederek karıştıralım. Şerbet tamamen çekince ocaktan alarak ilk sıcağının gitmesini bekleyelim (eğer kalıp kullanmayacaksanız tamamen soğumalı). Ilık iken kalıplara doldurduğumuz helvaşarı ters çevirip servis edebilirsiniz...Afiyte olsun.
24 Mart 2017 Cuma
Yalancı Tavuk Göğsü Tatlısı
MALZEMELER:
1 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
1 lt süt
125 gr tereyağı veya margarin
1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN: (tercihe göre)
tarçın
ceviz -fındık
Kolay yapımı ve lezzeti ile en çok tercih edilen sütlü tatlıların başında gelen tavuk göğsü tatlısı...
YAPILIŞI:
Tereyağını tencereye alarak eritelim, unu ekleyerek hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Şeker ve sütü ekleyerek koyulaşıp göz göz oluncaya kadar pişirelim. Ocaktan alarak vanilyayı ekleyerek mikser yardımıyla 10 dk çırpalım. Islatılmış kaba dökerek oda sıcaklığına gelene kadar bekletelim. Buzdolabında kıvam alana kadar 3-4 saat dinledirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
1 lt süt
125 gr tereyağı veya margarin
1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN: (tercihe göre)
tarçın
ceviz -fındık
Kolay yapımı ve lezzeti ile en çok tercih edilen sütlü tatlıların başında gelen tavuk göğsü tatlısı...
YAPILIŞI:
Tereyağını tencereye alarak eritelim, unu ekleyerek hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Şeker ve sütü ekleyerek koyulaşıp göz göz oluncaya kadar pişirelim. Ocaktan alarak vanilyayı ekleyerek mikser yardımıyla 10 dk çırpalım. Islatılmış kaba dökerek oda sıcaklığına gelene kadar bekletelim. Buzdolabında kıvam alana kadar 3-4 saat dinledirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
23 Mart 2017 Perşembe
Patates Salatası Tarifi
MALZEMELER:
5-6 dal marul
4-5 adet orta boy patates
3-4 dal taze soğan veya 1 adet b.boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı sumak
yarım limon suyu
pulbiber
karabiber
zeytinyağı
tuz
Çay saatlerinin gün sofralarının vazgeçilmez salata tarifi...
YAPILIŞI:
Patatesleri haşlayarak soğutalım. Küp doğrayarak derin bir kaba alalım. Üzerine yıkanıp ince doğranmış yeşillikleri,soğan ve kalan malzemeleri ekleyerek karıştıralım. İstediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
5-6 dal marul
4-5 adet orta boy patates
3-4 dal taze soğan veya 1 adet b.boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı sumak
yarım limon suyu
pulbiber
karabiber
zeytinyağı
tuz
Çay saatlerinin gün sofralarının vazgeçilmez salata tarifi...
YAPILIŞI:
Patatesleri haşlayarak soğutalım. Küp doğrayarak derin bir kaba alalım. Üzerine yıkanıp ince doğranmış yeşillikleri,soğan ve kalan malzemeleri ekleyerek karıştıralım. İstediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
22 Mart 2017 Çarşamba
Bebekler İçin Maydanozlu Peynirli Omlet Tarifi
MALZEMELER:
1-2 dal maydanoz
1 adet yumurta
1-2 çorba kaşığı beyaz veya lor peynir
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 yaş altı çocuklarda maydanoz,dereotu ve marul gibi sebzeleri verme ile ilgili kararsızlıklar vardır ki damağa yapışabilir diye, ben çorba dışında bu sebzeleri 2 yaşından önce vermedim. Tabi her vereceğiniz yeni gıdayı doktora danışarak başlamalısınız. Eğer 1 yaş altı daha önce verdiyseniz yumurta sarısı kullanarak yapabilirsiniz...
YAPILIŞI:
Yumurta ve peyniri çırpalım. İnce doğranmış maydanozları ekleyerek karıştıralım. Yağı uygun bir tavada eritip yumurtayı çnlü arkalı pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1-2 dal maydanoz
1 adet yumurta
1-2 çorba kaşığı beyaz veya lor peynir
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 yaş altı çocuklarda maydanoz,dereotu ve marul gibi sebzeleri verme ile ilgili kararsızlıklar vardır ki damağa yapışabilir diye, ben çorba dışında bu sebzeleri 2 yaşından önce vermedim. Tabi her vereceğiniz yeni gıdayı doktora danışarak başlamalısınız. Eğer 1 yaş altı daha önce verdiyseniz yumurta sarısı kullanarak yapabilirsiniz...
YAPILIŞI:
Yumurta ve peyniri çırpalım. İnce doğranmış maydanozları ekleyerek karıştıralım. Yağı uygun bir tavada eritip yumurtayı çnlü arkalı pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
19 Mart 2017 Pazar
Bisküvi Tadında Şekilli Kurabiye
MALZEMELER:
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
1 su bardağı şeker ( tercihe göre daha az)
1 su bardağı nişasta
1 paket vanilya
alabildiği kadar un
SÜSLEMEK İÇİN:
1 çorba kaşığı kakao
damla çikolata
Gerçekten bisküvi tadında,ısırdığınız da ağızda dağılan nefis bir kurabiye. Nişastalı olduğu için ben açıp kurabiye kalıpları ile kesmedim ama isterseniz streç arasında açarak yapabilir veya hiç nişasta kullanmadan sadece un ile yapıp kalıp ile kesebilirsiniz...
YAPILIŞI:
Sıvı yağ,şeker ve tereyağını çırpıcı ile karıştıralım. Şeker erimeye başlayınca yumurta,vanilya ve nişastayı ekleyerek çırpmaya devam edelim. Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Daha rahat açabilmek için buzdolabında 15 dk bekletelim. Hamurdan cevizden küçük bezeler alarak yuvarlak şekil vererek hafif bastıralım. Kurabiye kalıbını ilk sefer hafif ıslatarak kakaoya batırıp hamura şekil verelim. Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz kurabiyeleri damla çikolata ile uygun şekilde süsleyelim. Isıtılmış 160-170 derece fırında üzeri hafifçe pambeleşinceye kadar pişirelim. Çikolataların bozulmaması için oda sıcaklığına gelene kadar bekleterek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
1 su bardağı şeker ( tercihe göre daha az)
1 su bardağı nişasta
1 paket vanilya
alabildiği kadar un
SÜSLEMEK İÇİN:
1 çorba kaşığı kakao
damla çikolata
Gerçekten bisküvi tadında,ısırdığınız da ağızda dağılan nefis bir kurabiye. Nişastalı olduğu için ben açıp kurabiye kalıpları ile kesmedim ama isterseniz streç arasında açarak yapabilir veya hiç nişasta kullanmadan sadece un ile yapıp kalıp ile kesebilirsiniz...
YAPILIŞI:
Sıvı yağ,şeker ve tereyağını çırpıcı ile karıştıralım. Şeker erimeye başlayınca yumurta,vanilya ve nişastayı ekleyerek çırpmaya devam edelim. Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Daha rahat açabilmek için buzdolabında 15 dk bekletelim. Hamurdan cevizden küçük bezeler alarak yuvarlak şekil vererek hafif bastıralım. Kurabiye kalıbını ilk sefer hafif ıslatarak kakaoya batırıp hamura şekil verelim. Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz kurabiyeleri damla çikolata ile uygun şekilde süsleyelim. Isıtılmış 160-170 derece fırında üzeri hafifçe pambeleşinceye kadar pişirelim. Çikolataların bozulmaması için oda sıcaklığına gelene kadar bekleterek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
14 Mart 2017 Salı
Haşhaşlı Tatlı Tarifi
MALZEMELER:
KEK İÇİN:
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
3/4 su bardağı süt
3/4 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
3/4 su bardağı haşhaş
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
ŞERBET İÇİN:
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
ÜZERİ İÇİN:
krem şanti+tarif miktarı süt
Haşhaş ve revani ikilisinin muhteşem uyumu ;)
YAPILIŞI:
Önce şerbet yapalım. Su ve şekeri bir tencereye alarak 10-15 dk koyulaşana kadar kaynatıp soğumaya bırakalım. Kek için yumurta ve şekeri mikser ile çırparak krema kıvamına getirelim. Diğer malzemeleri ekleyerek spratula ile karıştırıp önceden yağlanmış fırın kabına (26-28 cm gibi) dökelim. Isıtılmış 180 derece fırında 30-35 dk kürdan temiz çıkana kadar pişirelim. Fırından alıp ilk sıcağı gidene kadar beklettiğimiz kekin üzerine şerbeti dökerek oda sıcaklığına gelene kadar bekletelim. Krem şantiyi tarifine göre hazırlayarak soğumuş kekin üzerine yayalım veya pompa ile sıkalım. Buzdolabında 3-4 saat mümkünse 1 gece dinlendirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
KEK İÇİN:
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
3/4 su bardağı süt
3/4 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
3/4 su bardağı haşhaş
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
ŞERBET İÇİN:
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
ÜZERİ İÇİN:
krem şanti+tarif miktarı süt
Haşhaş ve revani ikilisinin muhteşem uyumu ;)
YAPILIŞI:
Önce şerbet yapalım. Su ve şekeri bir tencereye alarak 10-15 dk koyulaşana kadar kaynatıp soğumaya bırakalım. Kek için yumurta ve şekeri mikser ile çırparak krema kıvamına getirelim. Diğer malzemeleri ekleyerek spratula ile karıştırıp önceden yağlanmış fırın kabına (26-28 cm gibi) dökelim. Isıtılmış 180 derece fırında 30-35 dk kürdan temiz çıkana kadar pişirelim. Fırından alıp ilk sıcağı gidene kadar beklettiğimiz kekin üzerine şerbeti dökerek oda sıcaklığına gelene kadar bekletelim. Krem şantiyi tarifine göre hazırlayarak soğumuş kekin üzerine yayalım veya pompa ile sıkalım. Buzdolabında 3-4 saat mümkünse 1 gece dinlendirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Milföy İle Tavda Tost Tarifi
MALZEMELER:
kişi sayısına göre ;
milföy
kaşar peynir-sucuk
sıvı yağ
Milföyün dağılma derdi olmadan çok kısa zamanda yapılabilecek nefis tost tarifi...
YAPILIŞI:
Oda sıcaklığında ki milföyleri 2 ye bölelim. Arasına tercihe göre sucuk ve kaşar dilimleri koyarak hafif yağlanmış tavada kızarana kadar önlü arkalı pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
kişi sayısına göre ;
milföy
kaşar peynir-sucuk
sıvı yağ
Milföyün dağılma derdi olmadan çok kısa zamanda yapılabilecek nefis tost tarifi...
YAPILIŞI:
Oda sıcaklığında ki milföyleri 2 ye bölelim. Arasına tercihe göre sucuk ve kaşar dilimleri koyarak hafif yağlanmış tavada kızarana kadar önlü arkalı pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Kıymalı Pide Tarifi
MALZEMELER:
HAMUR İÇİN:
1 adet haşlanmış patates
5 su bardağı un
1 adet yumurta (sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı kuru maya
1,5 tatlı kaşığı tuz
ılık su
İÇ HARCI:
1 adet soğan
300-400 gr kıyma
tuz-baharat
Ev ortamında güvenle yapabileceğiniz, hamurunda ki patates ile lezzetine lezzet katan pide tarifi...
YAPILIŞI:
Önceden haşladığımız patatesi püre haline getirip derin bir kaba alalım. Unu eleyelim, tuz ve mayayı da ekleyerek karıştıralım. Az az ılık su ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini streç ile kapatıp ılık bir ortamda dinlenmeye bırakalım. Harcı için soğanı rendeleyerek kıyma,tuz ve baharat ile karıştırıp hazırlayalım. Hafif mayalanmış hamuru tercih edeceğiniz büyüklüğe göre bezelere ayıralım (ben 5 büyük pide yaptım). Her bezeyi elips şeklinde açalım ve tepsiye alalım. Kenar kısımlarından 1 parmak boşluk kalacak şekilde kıymalı harcı yayalım ve boşluk kısımlarından içeri doğru katlayalım. Kenar kısımlarına yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt ve üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
HAMUR İÇİN:
1 adet haşlanmış patates
5 su bardağı un
1 adet yumurta (sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı kuru maya
1,5 tatlı kaşığı tuz
ılık su
İÇ HARCI:
1 adet soğan
300-400 gr kıyma
tuz-baharat
Ev ortamında güvenle yapabileceğiniz, hamurunda ki patates ile lezzetine lezzet katan pide tarifi...
YAPILIŞI:
Önceden haşladığımız patatesi püre haline getirip derin bir kaba alalım. Unu eleyelim, tuz ve mayayı da ekleyerek karıştıralım. Az az ılık su ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini streç ile kapatıp ılık bir ortamda dinlenmeye bırakalım. Harcı için soğanı rendeleyerek kıyma,tuz ve baharat ile karıştırıp hazırlayalım. Hafif mayalanmış hamuru tercih edeceğiniz büyüklüğe göre bezelere ayıralım (ben 5 büyük pide yaptım). Her bezeyi elips şeklinde açalım ve tepsiye alalım. Kenar kısımlarından 1 parmak boşluk kalacak şekilde kıymalı harcı yayalım ve boşluk kısımlarından içeri doğru katlayalım. Kenar kısımlarına yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt ve üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
13 Mart 2017 Pazartesi
Ispanaklı Börek Tarifi
MALZEMELER:
5 adet yufka
İÇİ İÇİN:
1 adet soğan
2-3 bağ ıspanak
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
1 küçük kalıp beyaz peynir
SOS İÇİN:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (1 adet te kullanabilirsiniz)
İç hazırlığını saymazsak yapımı en kolay ve en eski tariflerden biri, tercihe göre peynirli de yapabilirsiniz...
YAPILIŞI:
Önce içini hazırlayalım. Ispanakları yıkayarak sirkeli suda bekletelim. Küçük şekilde doğrayarak beyaz peynir,tuz ve küçük doğranmış soğanlarla karıştıralım. Sıvı yağ ve yoğurtu karıştırıp ıspanaklara ekleyerek iç harcını bitirelim. Sos malzemelerini karıştırıp hazırlayalım. Tepsiyi yağlayarak 1. yufkayı yanlardan taşacak şekilde yerleştirelim. Sos ile ıslatalım. 2 ve 3. yufkayı tepsinin içine yerleştirerek her ikisini de sos ile ıslatalım. 3. yufkanın üzerine ıspanaklı harcı yayarak 4 ve 5. yufkayı serelim ve sos ile ıslatalım. Yanlardan sarkan yufkaları da kapatarak dilimleyin. Kalan sosu üzerine dökerek ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
5 adet yufka
İÇİ İÇİN:
1 adet soğan
2-3 bağ ıspanak
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
1 küçük kalıp beyaz peynir
SOS İÇİN:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (1 adet te kullanabilirsiniz)
İç hazırlığını saymazsak yapımı en kolay ve en eski tariflerden biri, tercihe göre peynirli de yapabilirsiniz...
YAPILIŞI:
Önce içini hazırlayalım. Ispanakları yıkayarak sirkeli suda bekletelim. Küçük şekilde doğrayarak beyaz peynir,tuz ve küçük doğranmış soğanlarla karıştıralım. Sıvı yağ ve yoğurtu karıştırıp ıspanaklara ekleyerek iç harcını bitirelim. Sos malzemelerini karıştırıp hazırlayalım. Tepsiyi yağlayarak 1. yufkayı yanlardan taşacak şekilde yerleştirelim. Sos ile ıslatalım. 2 ve 3. yufkayı tepsinin içine yerleştirerek her ikisini de sos ile ıslatalım. 3. yufkanın üzerine ıspanaklı harcı yayarak 4 ve 5. yufkayı serelim ve sos ile ıslatalım. Yanlardan sarkan yufkaları da kapatarak dilimleyin. Kalan sosu üzerine dökerek ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
11 Mart 2017 Cumartesi
Kıymalı Yer Elması Tarifi
MALZEMELER:
250 gr kıyma
500 gr yer elması
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
4 çorba kaşığı sıvı yağ
Özellikle çocuk ve yaşlılar için sofralarda bulunması gereken faydaları saymakla bitmeyen yer elmasının kıymalı nefis bir tarifi...
YAPILIŞI:
Soğanları küp şeklinde doğrayarak pembeleşinceye kadar kavuralım. Kıymayı ilave ederek suyunu salıp çekene kadar kavurup salçayı ekleyelim. Salçanın kokusu çıkınca önceden doğranmış sebzeleri ekleyelim. Bir kaç tur çevirdiğimiz sebzelerin hizasında su ekleyerek kısık ateşte pişirelim. 25-30 dk tüm sebzeler yumuşayana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
250 gr kıyma
500 gr yer elması
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
4 çorba kaşığı sıvı yağ
Özellikle çocuk ve yaşlılar için sofralarda bulunması gereken faydaları saymakla bitmeyen yer elmasının kıymalı nefis bir tarifi...
YAPILIŞI:
Soğanları küp şeklinde doğrayarak pembeleşinceye kadar kavuralım. Kıymayı ilave ederek suyunu salıp çekene kadar kavurup salçayı ekleyelim. Salçanın kokusu çıkınca önceden doğranmış sebzeleri ekleyelim. Bir kaç tur çevirdiğimiz sebzelerin hizasında su ekleyerek kısık ateşte pişirelim. 25-30 dk tüm sebzeler yumuşayana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Kolay Sütlü Tatlı Tarifi
MALZEMELER:
1 su bardağı irmik
1 su bardağı şeker
1 lt süt
1 paket toz krem şanti
SÜSLEMEK İÇİN: (tercihe göre)
hindistan cevizi
renkli şekerlemeler
damla çikolata
rende çikolata
Canınız tatlı istediğinde veya ani misafire yakalandığınız da yapabileceğiniz pratik tatlı tarifi...
YAPILIŞI:
Krem şanti harici diğer malzemeleri uygun bir tencereye alarak karıştıralım. Göz göz olup kabarcıklar çıkmaya başlayana kadar karıştırarak orta ateşte pişirelim. İlk sıcağının gitmesini bekleyerek krem şantiyi ilave edelim ve mikser yardımıyla 5 dk çırpalım. Hafif ıslattığımız kaba dökerek oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim. Üzerini tercihe göre süsleyerek buzdolabında bir kaç saat dinlendirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 su bardağı irmik
1 su bardağı şeker
1 lt süt
1 paket toz krem şanti
SÜSLEMEK İÇİN: (tercihe göre)
hindistan cevizi
renkli şekerlemeler
damla çikolata
rende çikolata
Canınız tatlı istediğinde veya ani misafire yakalandığınız da yapabileceğiniz pratik tatlı tarifi...
YAPILIŞI:
Krem şanti harici diğer malzemeleri uygun bir tencereye alarak karıştıralım. Göz göz olup kabarcıklar çıkmaya başlayana kadar karıştırarak orta ateşte pişirelim. İlk sıcağının gitmesini bekleyerek krem şantiyi ilave edelim ve mikser yardımıyla 5 dk çırpalım. Hafif ıslattığımız kaba dökerek oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim. Üzerini tercihe göre süsleyerek buzdolabında bir kaç saat dinlendirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
3 Malzemeli Pudingli Kurabiye
MALZEMELER:
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket toz puding (tercih ettiğiniz)
2-2,5 bardak un
Biz ailece kıyır kurabiye seviyoruz, daha önce krem şanti ile yapılan kurabiyeler bizim damak zevkimiz için oldukça uygundu. Ağızda dağılma konusunda tercih etsek de tat olarak bize çok uymadı. Ben vanilyalı puding tercih ettim ama çilekli ile de deneyeceğim...
YAPILIŞI:
Öncelikle sıvı yağ ve pudingi bir kaba alalım. Puding eriyene kadar çırpıcı ile karıştıralım. 2,5 bardağı geçmeyecek kadar az az un ekleyerek yoğuralım. Hamur kıvamı çok toparlanmayan bir hamur bu yüzden un eklemeyin. Elimizi sıvı yağ ile hafif yağlayarak ceviz büyüklüğünde bezeler alarak yuvarlayalım. Yağlı kağıt serili tepsiye tüm hamur bitene kadar dizelim. Mutlaka önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-18 dk üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirelim. Fırından aldığınızda üzeri hafif yumuşak olabilir bu normal biraz soğuduktan sonra sertleşecektir. Arzu ederseniz üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket toz puding (tercih ettiğiniz)
2-2,5 bardak un
Biz ailece kıyır kurabiye seviyoruz, daha önce krem şanti ile yapılan kurabiyeler bizim damak zevkimiz için oldukça uygundu. Ağızda dağılma konusunda tercih etsek de tat olarak bize çok uymadı. Ben vanilyalı puding tercih ettim ama çilekli ile de deneyeceğim...
YAPILIŞI:
Öncelikle sıvı yağ ve pudingi bir kaba alalım. Puding eriyene kadar çırpıcı ile karıştıralım. 2,5 bardağı geçmeyecek kadar az az un ekleyerek yoğuralım. Hamur kıvamı çok toparlanmayan bir hamur bu yüzden un eklemeyin. Elimizi sıvı yağ ile hafif yağlayarak ceviz büyüklüğünde bezeler alarak yuvarlayalım. Yağlı kağıt serili tepsiye tüm hamur bitene kadar dizelim. Mutlaka önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-18 dk üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirelim. Fırından aldığınızda üzeri hafif yumuşak olabilir bu normal biraz soğuduktan sonra sertleşecektir. Arzu ederseniz üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)