31 Mart 2016 Perşembe

Kısır Tarifi

MALZEMELER:

1 su bardağı köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 adet domates
3-4 dal kıvırcık
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
kırmızı biber
1 adet limon


SOS İÇİN:

1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet soğan
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ


Farklı bölgelere göre yapılışı değişiklik gösterse de çok sevilen bir salata-meze tarifidir. Bu kez soğanı kavurarak yaptım umarım siz de beğenirsiniz...



YAPILIŞI:

Bulguru kapaklı bir kaba alarak üzerine sıcak su ekleyerek dinlenmeye bırakalım. Bu arada sıvı yağ ile küp doğranmış soğanları ekleyerek kavuralım. Üzerine salçaları ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurup ocaktan alalım. Bulgura eklediğimiz sosu soğuması için 10-15 dk bekletelim. Dinlemiş bulgura tercih ettiğimiz yeşillik ve limon suyunu ekleyerek karıştırıp servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.




Trakya Sini Mantısı

MALZEMELER:

yarım kilo un
1 adet yumurta
tuz
ılık su

İÇ HARCI:

3-4 adet patates
1 adet soğan
tuz-karabiber-kırmızı biber-nane

SOS İÇİN:

2 çorba kaşığı salça
2 bardak kadar sıcak su
1,5 çorba kaşığı su



Trakya sini mantı-tepsi mantı olarak çok yapılan yöresel bir yemeğimizdir. Su da haşlanan mantı başka olsa da fırın mantının da yeri ayrıdır.


YAPILIŞI:

Hamur için unu eleyerek kaba alalım. Tuz ile karıştırarak ortasını havuz gibi açalım. Yumurtayı kırarak azar azar ılık su ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini örterek dinlenmeye bırakalım. Patatesleri haşlayarak ezelim. Az sıvı yağ ile küp doğranmış soğanları kavuralım. Üzerine ezilmiş patatesleri ekleyip kavuralım. Tuz ve baharatları ekleyerek karıştırıp va ocaktan alalım. Hamuru 4-5  bezeye ayırıp her bir bezeyi yarım cm kalınlığında açalım. Hamuru çay bardağı ile keserek yuvarlak şekiller elde edelim. Her hamura 1 tatlı kaşığı kadar patatesli harcımızdan koyarak 2 kenarından bastırarak birleştirelim. Yağlanmış tepsiye dizdiğimiz mantılarımızı sıralı olarak dizelim ve tüm hamur bitene kadar aynı işlemi yapalım. Isıtılmış 200 derece fırında mantılarımızı 20 dk hafif pembeleşinceye kadar fırınlayalım. Bu arada yağı eritip salçayı kokusu çıkana kadar kavuralım. Üzerine 2 bardak kadar su ekleyerek bir taşım kaynatalım. Tepsiyi fırından alıp üzerine salçalı suyu gezdirelim ve tekrar sırına sürerek 20-25 dk daha suyunu çekene kadar pişirelim. Sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.









30 Mart 2016 Çarşamba

Nohut Salatası Tarifi

MALZEMELER:

1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet domates
1 adet salatalık
4-5 dal marul
3-4 sap yeşil soğan
1 küçük boy soğan
1 adet limon suyu
yarım çay bardağı zeytinyağ

Aslında yeşillikleri tamamen damak zevkinize ve evde ki malzemelere göre kullanabilirsiniz. Hani bazen yemek olmaz da bir çorba bir salata derseniz işte bu salata tam öyle bir tarif ki hem doyurucu hem de lezzetli oluyor. Bu salata için buzlukta hep haşlanmış nohut bulunduruyorum ki oldukça pratik oluyor...



YAPILIŞI:

Tüm malzemeleri küçük şekilde doğrayarak derin bir kaba alalım. Limon,zeytinyağ ve tuzu karıştırarak hazırladığımız sosu ilave edelim. Uygun bir tabağa alarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği

MALZEMELER:

1 adet büyük boy soğan
2 adet büyük boy domates
yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
3-4 adet patlıcan
tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker


Yaz ayları ile birlikte daha hafif ve zeytinyağlı yemekler de sofralarda yerini almaya başladı. Özellikle benim en sevdiğim yemeklerden biridir...



YAPILIŞI:

Patlıcanları alacalı soyarak küp şeklinde doğrayalım. Tuzlu suda yaklaşık yarım saat bekleterek acısını alalım. Uygun tencereye domates ve soğanları küp şeklinde doğrayalım. Patlıcanları durulayarak tencereye ilave edelim. Üzerine zeytinyağ,tuz ve şekeri gezdirerek en küçük ocakta kısık ateşte pişirelim. Ara ara karıştırıp suyunu kontrol ederek ocaktan alalım. Soğuk olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.



29 Mart 2016 Salı

Fırında Beşamel Soslu Makarna

MALZEMELER:

yarım paket makarna
tuz

BEŞAMEL SOS İÇİN:

2 çorba kaşığı tereyağ veya margarin
2 çorba kaşığı un
2,5 su bardağı süt
tuz

ÜZERİ İÇİN:

rendelenmiş kaşar peynir


Genelde fırın makarna ile yapılsa da çok sevdiğimiz için ben her çeşit makarna ile yapıyorum. Klasik lezzetinde çok ayrı bir lezzete sahip olan çok seveceğiniz bir tarif...


YAPILIŞI:

Makarnayı bol ve tuzlu suda haşlayalım. Bu arada beşamel sos için yağı eritip unu kokusu çıkana kadar kavuralım. Yavaş yavaş sütü ekleyerek hızlıca karıştıralım. Muhallebi kıvamı alıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirelim. Haşlanmış makarnayı süzerek soğuk sudan geçirelim. Uygun bir kapta sos ile makarnayı karıştırarak fırın kabına yayalım. 180 derece fırında 15 dk kadar pişirip üzerine kaşar rendesi serpelim. Kaşar peynir eriyip kızarana kadar fırınlayarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.



Buzlukta Nohut Nasıl Saklanır

MALZEMELER:

1 kilo nohut
haşlamak için su
buzdolabı poşeti


Ben genelde salata ve kızımın çorbalarına katmak için bu şekilde minik poşetlere ayırarak kullanıyorum. Hazır haşlanmış nohut almaktansa bir kenarda kendi kendine pişmiş olan nohutlar çok büyük kolaylık sağlıyor.

YAPILIŞI:

Nohutu 1 gece önceden sıcak su ile ıslatalım. Sabah kalktığımızda suyunu değiştirelim. Pişireceğimiz zaman suyunu süzüp durulayarak tencereye alalım (ben düdüklü tercih ediyorum). Üzerine geçecek kadar su ekleyerek pişirelim. Nohutlar yeteri kadar haşlandıktan sonra suyunu süzelim. Ben hepsinin almasam da üzerlerin de ki kabukları tercihe göre temizleyelim. Tamamen soğuyunca istediğimiz miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Tüketeceğiniz zaman durulayarak çözdürmüş oluyorsunuz zaten...Afiyet olsun.

28 Mart 2016 Pazartesi

Buzluk Poğaça Tarifi

MALZEMELER:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya veya 1 çorba kaşığı kuru maya
3 çorba kaşığı şeker
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un (6,5 bardak kadar)


Özellikle çocukların beslenme saatleri için her sabah kalkıp yapmak geri kalanı da saklama derdi olmasın diye 10-15 günde bir bu şekilde buzluğa poğaça atıyorum. Mayalı tercih ettiğim için oldukça yumuşak ve lezzetli poğaçalar oluyor. Normalde hamura koyduğumuz yumurta akını koymadan yapıyorum , siz elinizde varsa yumurta akı koyabilirsiniz...

YAPILIŞI:

Maya,süt ve şekeri uygun bir kapta 10 dk kadar bekletelim. Un hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştıralım. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini örterek 40 dk kadar mayalanmaya bırakalım. Süre sonundan cevizden az büyük bezeler alıp şekil verelim. Uygun bir tepsiye buzluğunuzun el verdiği şekilde poğaçalardan koyarak (ben 6 lı olarak yapıyorum) yarım saat kadar hafif donduralım. Bu şekilde poşetlediğinizde birbirlerine yapışmayacaktır. Süre sonunda tüketebileceğiniz şekilde poğaçaları buzdolabı poşetlerine koyarak havasını alıp bağlayalım ve buzlukta saklayalım. Pişireceğimiz zaman yağlanmış fırın tepsisine dizerek (çözdürmeden) üzerine yumurta sarısı sürelim ve ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirelim...Afiyet olsun.



Bugün beslenme için pişirdim, pişmiş halini de paylaşmak istedim ;)



Kekli Baklava Tarifi

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tepeleme kabartma tozu
1 silme çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un (4 bardak kullandım değişebilir)

KEK İÇİN:

1,5 çorba kaşığı irmik
3 çorba kaşığı şeker
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
yarım paket kabartma tozu
1 su bardağı ceviz

AÇMAK İÇİN:

nişasta

ÜZERİ İÇİN:

125 gr tereyağ

ŞERBET İÇİN:

3,5 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu


Son günler de farklı lezzeti ve tarifi ile beğenilen nefis bir tatlı tarifi. Eşim tarafından özellikle çok beğenildi, siz de farklı bir tatlı istiyorsanız mutlaka denemelisiniz...


YAPILIŞI:

Soğuması için öncelikle şerbeti hazırlayalım. Şeker ve suyu uygun bir tencereye alarak karıştıralım,kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyerek 10-15 dk kaynatıp koyu kıvamlı bir şerbet elde edelim. Hamur için un hariç diğer malzemeleri karıştıralım. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru 21 küçük bezeye ayırarak yarım saat dinlendirelim. Süre sonunda alt taban için 10 adet üst için 11 bezeyi nişasta ile servis tabağı büyüklüğünde açalım. Arasına nişasta serperek üst üste dizelim. Uygun fırın tepsisinin boyutuna göre 10 lu grubu nişasta yardımıyla açalım ve tepsiye yerleştirelim. Arası için keki yapmaya başlayalım, yumurta ve şekeri çırparak diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım. Hamurun üzerine keki yayalım ve diğer 11 li hamuru aynı şekilde açıp üstüne yerleştirelim. Tatlımızı tepsiye uygun şekilde  keselim. Tereyağını eritip (yakmamaya özen gösterin ki tatlınız siyah noktalar oluşmasın) dilimlerin üzerine gelecek şekilde eşit olarak dökelim. Isıtılmış 190 derece fırında alt-üst kızarana kadar pişirelim. Fırından aldığımız tatlımızın ilk sıcağı gidince soğumuş olan şerbeti dökerek 3-4 saat dinlendirerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.

















27 Mart 2016 Pazar

Kahvaltılık Fırın Yumurta

MALZEMELER:

3 adet patates
3-4 adet yumurta
kızartmak için sıvı yağ

Pazar kahvaltısı için çok beğendiğimiz patates yumurta tarifini paylaşmak istiyorum, normalde kızım beyazını tavada olsa yemiyor bu şekilde bayıla bayıla yedi. Üstelik oldukça pratik ve özel bir kahvaltılık oluyor...



YAPILIŞI:

Patatesleri doğrayıp kızartalım. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek kızarmış patatesler ile ortası boş kare şekli verelim. Yumurta sarılarını bozmadan orta kısmına kıralım. 180-190 derece de yumurtalar pişinceye kadar fırınlayalım. Spatula ile servis tabaklarına alarak sunum yapabilirsiniz...Afiyet olsun.



Yoğurt Çorbası Tarifi

MALZEMELER:

1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı pirinç
7 su bardağı su

ÜZERİ İÇİN:

2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı kuru nane


Benim hasta olunca çorba mutlaka yoğurt çorbasıdır. Belki de nanesinden dolayı oldukça iyi gelir ki normal zamanlarda da ilk aklıma bu çorba gelir. Ben yumurtasız yapıyorum ve bu şekilde daha çok hoşuma gidiyor.



YAPILIŞI:

Pirinçleri yıkayıp su,tuz ve yağ ile birlikte yumuşayana kadar pişirelim. Bu arada un ve yoğurtu çırpalım ve kaynamakta olan çorba suyundan az miktarda alarak karıştıralım. Çorbamıza ilave ederek kaynayana kadar karıştırarak pişirip ocaktan alalım. Öte yandan tereyağ ve naneyi yakarak çorbamıza ekleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.

Nohutlu Yayla Çorbası Tarifi

MALZEMELER:

1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz
6-7 bardak su

ÜZERİ İÇİN:

1 çorba kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı tereyağ


Ben yayla çorbalarını çok uzun zamandır yumurtasız yapıyorum ve kıvamını oldukça beğeniyorum denemenizi öneririm. Siz isterseniz yoğurtla birlikte 1 adet yumurta ekleyebilirsiniz. Bebeklere verecek anneler için nohut oldukça besleyici bir gıda, idrar söktürücü özelliği olması ve nişastalı bir baklagil olmasından dolayı 9. ayda başlamak doktora danışarak ve 3 gün kuralı uyarak başlayabilirsiniz...



Nohutu haşlayarak hazırlayalım. Pirinç,sıvı yağ,tuz ve suyu uygun bir tencereye alarak haşlayalım. Hafif yumuşamış pirinçlere nohutu da ekleyerek yumuşayana kadar pişirelim. Yoğurt ve unu çırparak çorbanın suyundan alarak ılıştırarak ilave edelim ve hızlıca karıştıralım. Kaynayana kadar karıştırdığımız çorbamızı ocaktan alalım. Tereyağ ve naneyi yakarak çorbamıza ilave edelim. İster soğuk ister ılık olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.

26 Mart 2016 Cumartesi

Havuçlu Kabak Yoğurtlama

MALZEMELER:

2 adet kabak
2-3 adet havuç
1-1,5 çorba kaşığı zeytinyağ
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
tuz


En hafif en lezzetli salata-meze çeşitlerinden biridir. Ben ne zaman kabak dolması yapsam mutlaka içinden bu şekilde salata yapıyorum. Bu akşamda yaptığım Girit dolmasından kalan içe 1 kabak ekleyerek yaptım.


YAPILIŞI:

Kabak ve havuçları rendeleyelim. Uygun bir tavaya az yağ ekleyerek havuç ve kabakları orta ateşte karıştırarak kavuralım. Rengi dönen sebzeleri damak zevkimize göre (ben çok tutmuyorum iki sebze de çiğ olarak tüketilebiliyor) kontrol ederek ocaktan alalım. Yoğurt,tuz ve sarımsağı karıştırıp soğumuş sebzelere ekleyerek harmanlayalım. İstediğimiz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.