MALZEMELER:
yarım çorba kaşığı kuru maya
1 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ılık su
yarım çay bardağı yoğurt (oda sıcaklığında)
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
3-3,5 bardak un
Özellikle fırından ilk çıktığında yumuşacık sıcacık ekmeğe tereyağ ve peynir ile yemenizi önerdiğim nefis ekmek türü...
YAPILIŞI:
Maya,şeker ve ılık süt derin bir kaba alınıp üzeri streç ile kapatılır. Yaklaşık 10 dk için aktifleşen mayaya diğer malzemeler eklenir ve karıştırılır. Az az un eklenerek ele yapışmayan kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri tekrar streç ile kapatılarak 40-50 dk kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanmış hamuru hafif unladığımız tezgahta rulo şekline getirip 6 bezeye ayıralım. Her bezeyi de 2 parçaya bölerek servis tabağı büyüklüğünde açalım. Yağlı kağıt serili tepsiye açtığımız 2 hamuru üst üste koyalım. Bu şekilde adet ekmeğimiz olacak. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında kapağını açmadan üzeri kızarana kadar 15-20 dk pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
29 Mayıs 2017 Pazartesi
22 Mayıs 2017 Pazartesi
Mercimekli Yaprak Sarma (Amasya-Tokat usulu)
MALZEMELER:
asma yaprağı
İÇ HARCI:
3 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı çekilmiş yarma
1 su bardağı bulgur
2 baş soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası
yarım demet maydanoz
tuz-karabiber-kırmızı biber
sıvı yağ
PİŞİRMEK İÇİN:
yarım kilo kemikli et
2 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
sıvı yağ
Amasya ve Tokat yörelerine ait meşhur düğün yemeği ;
YAPILIŞI:
Yarma,bulgur ve mercimek temizlenerek bir kaba alınır. Üzerini geçecek şekilde sıcak su eklenerek bekletilir. Soğanlar soyulup küçük şekilde doğranır. Sıvı yağ ile kavrulan soğanlara salça eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Suyunu çeken bakliyatlar eklenerek karıştırılır. Ocaktan alınarak tuz,baharat ve ince kıyılmış maydanozlar eklenerek karıştırılıp iç harç hazırlanır. Hafif haşlanmış yapraklar bu iç harç ile bohça şeklinde sarılır. Pişireceğimiz tencerenin dibine kemikli etler yerleştirilir. Üzerine sardığımız yapraklar dizilir. Üzerine geçecek şekilde soğuk su eklenen yemeği kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yemek pişmeye yakın soğanlar sıvı yağ ile kavrulur. Salça da eklenerek yine kokusu çıkana kadar kavurlarak yemeğin üzerine gezdirilir. Bir süre daha pişirdiğimiz yemeği ters çevirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
asma yaprağı
İÇ HARCI:
3 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı çekilmiş yarma
1 su bardağı bulgur
2 baş soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası
yarım demet maydanoz
tuz-karabiber-kırmızı biber
sıvı yağ
PİŞİRMEK İÇİN:
yarım kilo kemikli et
2 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
sıvı yağ
Amasya ve Tokat yörelerine ait meşhur düğün yemeği ;
YAPILIŞI:
Yarma,bulgur ve mercimek temizlenerek bir kaba alınır. Üzerini geçecek şekilde sıcak su eklenerek bekletilir. Soğanlar soyulup küçük şekilde doğranır. Sıvı yağ ile kavrulan soğanlara salça eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Suyunu çeken bakliyatlar eklenerek karıştırılır. Ocaktan alınarak tuz,baharat ve ince kıyılmış maydanozlar eklenerek karıştırılıp iç harç hazırlanır. Hafif haşlanmış yapraklar bu iç harç ile bohça şeklinde sarılır. Pişireceğimiz tencerenin dibine kemikli etler yerleştirilir. Üzerine sardığımız yapraklar dizilir. Üzerine geçecek şekilde soğuk su eklenen yemeği kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yemek pişmeye yakın soğanlar sıvı yağ ile kavrulur. Salça da eklenerek yine kokusu çıkana kadar kavurlarak yemeğin üzerine gezdirilir. Bir süre daha pişirdiğimiz yemeği ters çevirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Kuzu Saç Kavurma
MALZEMELER:
1 kilo kuzu eti
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet büyük boy soğan
1 tatlı kaşığı salça (biber)
zeytinyağ
tuz-karabiber-kekis-toz biber
YAPILIŞI:
Eti çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Zeytinyağ ve baharatlar ile birlikte karıştırarak üzerini streç ile kapatalım. Vaktiniz varsa 3-4 saat yoksa en az 1 saat buzdolabında dinlendirelim. Diğer sebzeleri yine küçük olacak şekilde doğrayarak hazırlayalım. Saç tavaya az yağ ekleyerek ocağa alalım ve etleri ekleyelim. Et suyunu salıp çekmeye başlayana kadar kavurup biber ve soğanları ilave edelim. Tavanın kapağı kapalı şekilde suyunu çekene kadar pişirelim. Son olarak domates ve salçayı da ekleyerek karıştıralım. Tüm malzeme suyunu çekip yumuşadığında sıcak olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 kilo kuzu eti
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet büyük boy soğan
1 tatlı kaşığı salça (biber)
zeytinyağ
tuz-karabiber-kekis-toz biber
YAPILIŞI:
Eti çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Zeytinyağ ve baharatlar ile birlikte karıştırarak üzerini streç ile kapatalım. Vaktiniz varsa 3-4 saat yoksa en az 1 saat buzdolabında dinlendirelim. Diğer sebzeleri yine küçük olacak şekilde doğrayarak hazırlayalım. Saç tavaya az yağ ekleyerek ocağa alalım ve etleri ekleyelim. Et suyunu salıp çekmeye başlayana kadar kavurup biber ve soğanları ilave edelim. Tavanın kapağı kapalı şekilde suyunu çekene kadar pişirelim. Son olarak domates ve salçayı da ekleyerek karıştıralım. Tüm malzeme suyunu çekip yumuşadığında sıcak olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Tencerede Sufle Nasıl Yapılır
MALZEMELER:
4 ADET İÇİN ;
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
2 çay bardağı un
yarım paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
80 gr lık 2 adet bitter çikolata
YAPILIŞI:
Kullanacağınız tencereye su koyarak kaynatalım. Çikolata dışında tüm malzemeleri karıştırarak homojen bir hamur elde edelim. Kapların yarısına gelecek şekilde (boyutlarına göre 5-6 adet te çıkar benimkiler büyük boy) hamuru paylaştıralım. Çikolatayı kırarak kapların tam ortasına yerleştirelim. Kapları tencereye oturtarak (su miktarı yarısında kalmalı) kapağı kapalı şekilde 15 dk (kapak hiç açılmayacak) pişirelim. Sıcak olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
4 ADET İÇİN ;
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
2 çay bardağı un
yarım paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
80 gr lık 2 adet bitter çikolata
YAPILIŞI:
Kullanacağınız tencereye su koyarak kaynatalım. Çikolata dışında tüm malzemeleri karıştırarak homojen bir hamur elde edelim. Kapların yarısına gelecek şekilde (boyutlarına göre 5-6 adet te çıkar benimkiler büyük boy) hamuru paylaştıralım. Çikolatayı kırarak kapların tam ortasına yerleştirelim. Kapları tencereye oturtarak (su miktarı yarısında kalmalı) kapağı kapalı şekilde 15 dk (kapak hiç açılmayacak) pişirelim. Sıcak olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Pırasa Tarifi
MALZEMELER:
1 kilo pırasa
yarım çay bardağı pirinç
2-3 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Pırasaların üzerinde ki katmanı alarak yıkayalım. Havuçları da soyup verev şekilde doğrayalım. Tencereye zeytinyağını alarak havuçları hafif kavuralım. Pırasa ve pirinçleri de ekleyerek tuz ve şekeri ilave edelim. Üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyerek kaynayınca kısık ateşe aldığımız yemeği tamamen yumuşayana kadar pişirelim. Soğuk veya ılık olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 kilo pırasa
yarım çay bardağı pirinç
2-3 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Pırasaların üzerinde ki katmanı alarak yıkayalım. Havuçları da soyup verev şekilde doğrayalım. Tencereye zeytinyağını alarak havuçları hafif kavuralım. Pırasa ve pirinçleri de ekleyerek tuz ve şekeri ilave edelim. Üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyerek kaynayınca kısık ateşe aldığımız yemeği tamamen yumuşayana kadar pişirelim. Soğuk veya ılık olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Fırında Kolay Kestane
MALZEMELER:
kestane ;)
Fırında pişirip kolay soymanın en pratik yöntemi ;
YAPILIŞI:
Kestanelerin üzerine bıçakla + şeklinde kesikler atalım. Uygun bir tencereye alarak üzerini geçecek şekilde su ekleyerek haşlamaya bırakalım. Suyunu süzerek uygun bir tepsiye aldığınız kestaneleri ısıtılmış 220 derece fırında tamamen yumuşayana kadar pişirelim. Fırından alarak sofra bezi ile sararak 5 dk bekletelim. Dinlenmiş kestaneler soyarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
kestane ;)
Fırında pişirip kolay soymanın en pratik yöntemi ;
YAPILIŞI:
Kestanelerin üzerine bıçakla + şeklinde kesikler atalım. Uygun bir tencereye alarak üzerini geçecek şekilde su ekleyerek haşlamaya bırakalım. Suyunu süzerek uygun bir tepsiye aldığınız kestaneleri ısıtılmış 220 derece fırında tamamen yumuşayana kadar pişirelim. Fırından alarak sofra bezi ile sararak 5 dk bekletelim. Dinlenmiş kestaneler soyarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Kaşarlı Poğaça Tarifi
MALZEMELER:
1,5 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (sarısı üzeri için)
2 çorba kaşığı şeker
alabildiği kadar un
İÇİ İÇİN:
rendelenmiş kaşar peynir
YAPILIŞI:
Maya,şeker ve süt uygun bir kapta kabarması için 10 dk bekletilir. Un hariç diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Az az un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde ederek, hamur 40 dk mayalanmaya bırakılır. Mayalanmış hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alarak elimizle açıp arasına kaşar peynir koyalım ve D şeklinde kapatarak yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1,5 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (sarısı üzeri için)
2 çorba kaşığı şeker
alabildiği kadar un
İÇİ İÇİN:
rendelenmiş kaşar peynir
YAPILIŞI:
Maya,şeker ve süt uygun bir kapta kabarması için 10 dk bekletilir. Un hariç diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Az az un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde ederek, hamur 40 dk mayalanmaya bırakılır. Mayalanmış hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alarak elimizle açıp arasına kaşar peynir koyalım ve D şeklinde kapatarak yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Fırında Sebzeli Kuzu Gerdan
MALZEMELER:
2 adet patlıcan
2 adet patates
2 adet domates
2 adet soğan
6 adet kuzu gerdan
3-4 diş sarımsak
1,5 çorba kaşığı salça
sıcak su
tuz-karabiber
YAPILIŞI:
Gerdanları yıkayarak hafif yumuşayana kadar haşlayalım. Diğer sebzeleri uygun şekilde yıkayarak doğrayalım. Patates ve patlıcanları hafif kızartarak fırın kabına dizelim. Üzerine gerdan ve kalan sebzeleri dizelim. Salça ve sıcak suyu karıştırarak tepsiye ilave edelim. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
2 adet patlıcan
2 adet patates
2 adet domates
2 adet soğan
6 adet kuzu gerdan
3-4 diş sarımsak
1,5 çorba kaşığı salça
sıcak su
tuz-karabiber
YAPILIŞI:
Gerdanları yıkayarak hafif yumuşayana kadar haşlayalım. Diğer sebzeleri uygun şekilde yıkayarak doğrayalım. Patates ve patlıcanları hafif kızartarak fırın kabına dizelim. Üzerine gerdan ve kalan sebzeleri dizelim. Salça ve sıcak suyu karıştırarak tepsiye ilave edelim. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Kremalı Patates Cipsi
MALZEMELER:
4-5 adet patates
yarım paket sıvı krema
1 çay bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir (üzeri için)
tuz-karabiber
İster yardımcı yemek isterseniz yanına bir salata veya makarna ile nefis bir öğün olarak tercihe edeceğiniz pratik bir tarif...
Patatesleri ince şekilde yuvarlak olarak dilimleyelim. Tuz ile karıştırarak fırın kabına dizelim. Süt ve kremayı karıştırarak patateslerin üzerine gezdirelim. 200 derece fırında patatesler yumuşayıp sütü çekene kadar pişirelim. Son olarak kaşar rendesini serperek tekrar fırınlayalım. Kaşar peynir eriyince sıcak olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
4-5 adet patates
yarım paket sıvı krema
1 çay bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir (üzeri için)
tuz-karabiber
İster yardımcı yemek isterseniz yanına bir salata veya makarna ile nefis bir öğün olarak tercihe edeceğiniz pratik bir tarif...
Patatesleri ince şekilde yuvarlak olarak dilimleyelim. Tuz ile karıştırarak fırın kabına dizelim. Süt ve kremayı karıştırarak patateslerin üzerine gezdirelim. 200 derece fırında patatesler yumuşayıp sütü çekene kadar pişirelim. Son olarak kaşar rendesini serperek tekrar fırınlayalım. Kaşar peynir eriyince sıcak olarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Pankek Sandviç Tarifi
MALZEMELER:
PANKEK İÇİN ;
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
4 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ARA KREMASI ;
1 paket 80 gr lık çikolata
1 paket krem şanti (tekli paket)
1 su bardağı soğuk süt
Özellikle çocuklar için nefis bir atıştırmalık...
YAPILIŞI:
Önce pankeki yapalım. Şeker ve yumurtayı mikser ile karıştıralım. Tüm malzemeleri ilave ederek homojen bir kıvam elde edelim. Yanmaz yapışmaz tavayı ısıtarak çorba kaşığı yardımıyla hamurdan dökelim (küçük şekilde yapıyoruz) ve tek tarafını göz göz olana kadar pişirelim. Tüm malzeme bitince pankekleri soğumaya bırakarak kremayı yapalım. Çikolatayı benmari usulü eritelim. Krem şantiyi soğuk süt ile tarife göre hazırlayarak eritilmiş çikolatayı ekleyerek karıştıralım. Soğumuş pankeklerin arasına 1 kaşık krema sürerek sandviç şeklinde hazırlayalım. Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
PANKEK İÇİN ;
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
4 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ARA KREMASI ;
1 paket 80 gr lık çikolata
1 paket krem şanti (tekli paket)
1 su bardağı soğuk süt
Özellikle çocuklar için nefis bir atıştırmalık...
YAPILIŞI:
Önce pankeki yapalım. Şeker ve yumurtayı mikser ile karıştıralım. Tüm malzemeleri ilave ederek homojen bir kıvam elde edelim. Yanmaz yapışmaz tavayı ısıtarak çorba kaşığı yardımıyla hamurdan dökelim (küçük şekilde yapıyoruz) ve tek tarafını göz göz olana kadar pişirelim. Tüm malzeme bitince pankekleri soğumaya bırakarak kremayı yapalım. Çikolatayı benmari usulü eritelim. Krem şantiyi soğuk süt ile tarife göre hazırlayarak eritilmiş çikolatayı ekleyerek karıştıralım. Soğumuş pankeklerin arasına 1 kaşık krema sürerek sandviç şeklinde hazırlayalım. Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 Mayıs 2017 Pazartesi
Soslu Kızartma Tarifi
MALZEMELER:
yarım kilo biber
2-3 adet patlıcan
2-3 diş sarımsak
3-4 adet domates
Yaz aylarının en klasik ama en lezzetli yemeği bence kızartma ;)
YAPILIŞI:
Patlıcanların acısı çıksın diye soyarak dilimleyelim ve tuzlu suda yarım saat bekletelim. Biberleri yıkayıp kurutarak kızgın ve bol yağda kızartalım. Patlıcanları da kızartarak havlu kağıt üzerine alalım. Yağını çekmiş kızartmaları servis tabağına alalım. Diğer yandan domateslerin kabuklarını soyarak sıvı yağ ve sarımsak ile birlikte suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Biberlerin üzerine sosu gezdirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
yarım kilo biber
2-3 adet patlıcan
2-3 diş sarımsak
3-4 adet domates
Yaz aylarının en klasik ama en lezzetli yemeği bence kızartma ;)
YAPILIŞI:
Patlıcanların acısı çıksın diye soyarak dilimleyelim ve tuzlu suda yarım saat bekletelim. Biberleri yıkayıp kurutarak kızgın ve bol yağda kızartalım. Patlıcanları da kızartarak havlu kağıt üzerine alalım. Yağını çekmiş kızartmaları servis tabağına alalım. Diğer yandan domateslerin kabuklarını soyarak sıvı yağ ve sarımsak ile birlikte suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Biberlerin üzerine sosu gezdirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.