MALZEMELER:
3 çorba kaşığı şeker
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya (2 çorba kaşığı kadar kuru maya da olur)
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 adet yumurta (sarıları üzeri için)
alabildiği kadar un
ARASI İÇİN
tereyağ veya margarin
ÜZERİ İÇİN:
yumurta sarısı
çörek otu-susam
Tam ölçülü yumuşacık tel tel ayrılan açma tarifi...
YAPILIŞI:
1 bardak ılık süt,şeker ve mayayı uygun bir kaba alalım. Üzerini streç ile kapatarak 10 dk bekletelim. Un hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştıralım. Az az un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamur ele hafif yapışan bir kıvama gelince üzerini kapatalım ve ılık bir ortamda 40-50 dk mayalandıralım. Hamur 2 katına çıkınca yumurta büyüklüğünde bezeler koparıp elimizle açalım. Arasına yağ sürerek rulo şeklinde saralım. Hamurun 2 ucundan turarak bükelim ve birleştirip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürerek çörek otu serpelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
28 Şubat 2017 Salı
Kakaolu Kıyır Kurabiye Tarifi
MALZEMELER:
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr margarin veya tereyağı
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
6 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un (2 bardak + 3/4 bardak kadar)
Hazır bisküvileri aratmayacak kıyır kıyır ağızda dağılan bir kurabiye ;
YAPILIŞI:
Un hariç diğer malzemeleri uygun bir kaba alarak mikser ile karıştıralım. Az az un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru streç ile kaplayarak 15 dk buzdolabında dinlendirelim. Hamuru 2-3 bezeye ayırıp çok ince olmayacak şekilde 2 yağlı kağıt arasında açalım. Bardak veya kalıp yardımıyla keserek yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Isıtılmış 170 derecelik fırında 15-18 dk kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr margarin veya tereyağı
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
6 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un (2 bardak + 3/4 bardak kadar)
Hazır bisküvileri aratmayacak kıyır kıyır ağızda dağılan bir kurabiye ;
YAPILIŞI:
Un hariç diğer malzemeleri uygun bir kaba alarak mikser ile karıştıralım. Az az un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru streç ile kaplayarak 15 dk buzdolabında dinlendirelim. Hamuru 2-3 bezeye ayırıp çok ince olmayacak şekilde 2 yağlı kağıt arasında açalım. Bardak veya kalıp yardımıyla keserek yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Isıtılmış 170 derecelik fırında 15-18 dk kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Çikolatalı Pasta Tarifi
MALZEMELER:
PANDİSPANYA İÇİN:
1 su bardağı şeker
2 adet yumurta
3/4 su bardağı un
1,5 çorba kaşığı sıcak su
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
ISLATMAK İÇİN:
1 su bardağı süt
KREMA İÇİN (GANAJ) :
2 paket 80 gr lık çikolata (sütlü veya bitter)
1 paket sıvı krem 200 ml
1 çay bardağı damla çikolata
SÜSLEMEK İÇİN:
2 paket çikolata (80 gr lık bitter veya sütlü)
Hafta sonu için kızımın okulundan öğretmenlerimiz evimize misafir oldular, çok renkli olmasa da çok lezzetli bir pastamız oldu. Ara kreması için ganaj yerine farklı tercihleriniz de olabilir ama süsleme kesinlikle çok dikkat çekici ve kolay oluyor...
Üzerinde ki süsleme için paket çikolatayı benmari usulü eritelim. Büyük kesilmiş yağlı kağıtı düz ve kuru bir zemine serelim ve çikolatayı üzerine yayalım. Aynı boyda 2. yağlı kağıtı sererek elimizle hafifçe bastırıp düzleştirin. Kağıtı rulo olarak saralım ve buzlukta 1 gece bekletelim. Kullanacağınız zaman ruloyu hızlıca çekerek donmuş çikolataların kırılmasını sağlayabilirsiniz...Yapım aşamalarına buradan ulaşabilirsiniz.
YAPILIŞI:
Oda sıcaklığında ki yumurta ve şekeri mikser ile çırpalım. Krema kıvamına gelince diğer malzemeleri ekleyerek kek hamurunu hazırlayalım. Kelepçeli 20-22 cm kalıba hamuru dökerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dk arası pişirelim. Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyerek kalıptan çıkaralım. Krema için çikolataları benmari usulü eritelim. Soğuk krema ile çikolataları mikser yardımıyla katılaşana kadar çırpalım. Keki ikiye bölerek alt tabanı servis tabağına alalım. Üzerini yarım bardak süt ile ıslatalım. Hazırladığımız kremanın yarısından fazlasını tabana yayarak üzerine diğer kek parçasını kapatalım. Kaşık yardımıyla kalan sütü kek dökelim. Kremanın kalanı ile keki kaplayarak kenar ve üst kısımlarını çikolata parçaları ile süsleyelim. 1 gece buzdolabında dinlendirdiğimiz pastamızı istediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
PANDİSPANYA İÇİN:
1 su bardağı şeker
2 adet yumurta
3/4 su bardağı un
1,5 çorba kaşığı sıcak su
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
ISLATMAK İÇİN:
1 su bardağı süt
KREMA İÇİN (GANAJ) :
2 paket 80 gr lık çikolata (sütlü veya bitter)
1 paket sıvı krem 200 ml
1 çay bardağı damla çikolata
SÜSLEMEK İÇİN:
2 paket çikolata (80 gr lık bitter veya sütlü)
Hafta sonu için kızımın okulundan öğretmenlerimiz evimize misafir oldular, çok renkli olmasa da çok lezzetli bir pastamız oldu. Ara kreması için ganaj yerine farklı tercihleriniz de olabilir ama süsleme kesinlikle çok dikkat çekici ve kolay oluyor...
Üzerinde ki süsleme için paket çikolatayı benmari usulü eritelim. Büyük kesilmiş yağlı kağıtı düz ve kuru bir zemine serelim ve çikolatayı üzerine yayalım. Aynı boyda 2. yağlı kağıtı sererek elimizle hafifçe bastırıp düzleştirin. Kağıtı rulo olarak saralım ve buzlukta 1 gece bekletelim. Kullanacağınız zaman ruloyu hızlıca çekerek donmuş çikolataların kırılmasını sağlayabilirsiniz...Yapım aşamalarına buradan ulaşabilirsiniz.
YAPILIŞI:
Oda sıcaklığında ki yumurta ve şekeri mikser ile çırpalım. Krema kıvamına gelince diğer malzemeleri ekleyerek kek hamurunu hazırlayalım. Kelepçeli 20-22 cm kalıba hamuru dökerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dk arası pişirelim. Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyerek kalıptan çıkaralım. Krema için çikolataları benmari usulü eritelim. Soğuk krema ile çikolataları mikser yardımıyla katılaşana kadar çırpalım. Keki ikiye bölerek alt tabanı servis tabağına alalım. Üzerini yarım bardak süt ile ıslatalım. Hazırladığımız kremanın yarısından fazlasını tabana yayarak üzerine diğer kek parçasını kapatalım. Kaşık yardımıyla kalan sütü kek dökelim. Kremanın kalanı ile keki kaplayarak kenar ve üst kısımlarını çikolata parçaları ile süsleyelim. 1 gece buzdolabında dinlendirdiğimiz pastamızı istediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
27 Şubat 2017 Pazartesi
Tutmanik Tarifi
MALZEMELER:
HAMUR İÇİN:
2,5 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı şeker
1,5 çorba kaşığı kuru maya veya 1 paket yaş maya
1 adet yumurta (sarısı üzeri için)
1,5 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
ARASI İÇİN:
sıvı yağ
peynir
ÜZERİ İÇİN:
2 çorba kaşığı yoğurt
yumurta sarısı
2 çorba kaşığı tereyağ
3-4 çorba kaşığı un (kokusu çıkana kadar kavurup ekliyoruz,tercihe göre kullanmayabilirsiniz)
Bulgaristan göçmenlerinin en lezzetli mesenitza olarak da bilinen hamur işi tarifidir. Hamur klasik poğaça hamurunu andırsa da lezzet olarak gerçekten farklıdır...
YAPILIŞI:
Maya,şeker ve 1 bardak ılık sütü derin bir kaba alarak üzerini streç ile kapatalım. 10 dk kadar maya aktifleşmesi için bekleterek kalan malzemeleri ve az az un ekleyerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini kapatıp ılık bir ortamda 2-3 katına çıkana kadar mayalandıralım. Süre sonunda hamuru 4-5 bezeye ayırıp her bezeyi 1-2 cm kalınlığında elips şeklinde açalım. Arasına bol sıvı yağ sürdüğümüz hamurun orta kısmına peynir koyalım ve rulo şeklinde saralım. Hamuru 2 parmak genişliğinde keserek yağlanmış fırın kabına dizelim. Tüm hamur bitince üzerine yoğurt ile karıştırdığımız yumurta sarısı ve tercihe göre kavurduğumuz unu serpelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
HAMUR İÇİN:
2,5 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı şeker
1,5 çorba kaşığı kuru maya veya 1 paket yaş maya
1 adet yumurta (sarısı üzeri için)
1,5 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
ARASI İÇİN:
sıvı yağ
peynir
ÜZERİ İÇİN:
2 çorba kaşığı yoğurt
yumurta sarısı
2 çorba kaşığı tereyağ
3-4 çorba kaşığı un (kokusu çıkana kadar kavurup ekliyoruz,tercihe göre kullanmayabilirsiniz)
Bulgaristan göçmenlerinin en lezzetli mesenitza olarak da bilinen hamur işi tarifidir. Hamur klasik poğaça hamurunu andırsa da lezzet olarak gerçekten farklıdır...
YAPILIŞI:
Maya,şeker ve 1 bardak ılık sütü derin bir kaba alarak üzerini streç ile kapatalım. 10 dk kadar maya aktifleşmesi için bekleterek kalan malzemeleri ve az az un ekleyerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini kapatıp ılık bir ortamda 2-3 katına çıkana kadar mayalandıralım. Süre sonunda hamuru 4-5 bezeye ayırıp her bezeyi 1-2 cm kalınlığında elips şeklinde açalım. Arasına bol sıvı yağ sürdüğümüz hamurun orta kısmına peynir koyalım ve rulo şeklinde saralım. Hamuru 2 parmak genişliğinde keserek yağlanmış fırın kabına dizelim. Tüm hamur bitince üzerine yoğurt ile karıştırdığımız yumurta sarısı ve tercihe göre kavurduğumuz unu serpelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
21 Şubat 2017 Salı
Hazır Yufkadan Tava Böreği
MALZEMELER :
1 adet yufka
1 adet yumurta
2-3 sap yeşil soğan veya maydanoz
1 küçük kase beyaz peynir
1 çay bardağı süt
Kalan yufkalar veya buzluğunuz da ki yufkaları değerlendirebileceğiniz lezzetli ve pratik bir tarif...
YAPILIŞI:
Yufkaları ince şekilde koparıp derin bir kaba alalım. Üzerine diğer malzemeleri alarak karıştıralım. Hafif yağlanmış yanmaz yapışmaz tavaya harcı dökelim. 2-3 dk pişirip kapak yardımıyla ters çevirelim. Diğer tarafını da aynı şekilde pişirdiğimiz böreği kapak yardımıyla servis tabağına alarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 adet yufka
1 adet yumurta
2-3 sap yeşil soğan veya maydanoz
1 küçük kase beyaz peynir
1 çay bardağı süt
Kalan yufkalar veya buzluğunuz da ki yufkaları değerlendirebileceğiniz lezzetli ve pratik bir tarif...
YAPILIŞI:
Yufkaları ince şekilde koparıp derin bir kaba alalım. Üzerine diğer malzemeleri alarak karıştıralım. Hafif yağlanmış yanmaz yapışmaz tavaya harcı dökelim. 2-3 dk pişirip kapak yardımıyla ters çevirelim. Diğer tarafını da aynı şekilde pişirdiğimiz böreği kapak yardımıyla servis tabağına alarak servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
20 Şubat 2017 Pazartesi
Pastane Usulü Açma Tarifi
MALZEMELER:
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
3 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (1 adet yumurta sarısı üzerine)
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
ARASI İÇİN:
tereyağ veya içerikli margarin
ÜZERİ İÇİN:
susam ve çörek otu
Pastaneler de hani sabahları gidip sıcak sıcak alır tel tel ayırıp yeriz ya hee işte tam öyle bir tarif...
YAPILIŞI:
1 bardak ılık süt,maya ve şekeri derin bir kaba alalım. Streç ile üzerini kapatarak 10 dk kadar bekletelim. Yumurta ve yumurta akı,sıvı yağ,ılık su ve kalan 1 bardak ılık sütü de ekleyerek karıştıralım. Az az un ve tuz ekleyerek ele hafif yapışan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini tekrar streç veya poşet ile kapatarak ılık bir ortamda 50-60 dk kadar mayalanmaya bırakalım. Hamur mayalanınca yumurta büyüklüğünde bezeler alarak elimizle açalım. Arasına tereyağ sürerek rulo yapalım ve kenarlarından tutarak bükelim. Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz açmaların üzerine sıvı yağ ile karıştırdığımız yumurta sarısını sürerek ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
3 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (1 adet yumurta sarısı üzerine)
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
ARASI İÇİN:
tereyağ veya içerikli margarin
ÜZERİ İÇİN:
susam ve çörek otu
Pastaneler de hani sabahları gidip sıcak sıcak alır tel tel ayırıp yeriz ya hee işte tam öyle bir tarif...
YAPILIŞI:
1 bardak ılık süt,maya ve şekeri derin bir kaba alalım. Streç ile üzerini kapatarak 10 dk kadar bekletelim. Yumurta ve yumurta akı,sıvı yağ,ılık su ve kalan 1 bardak ılık sütü de ekleyerek karıştıralım. Az az un ve tuz ekleyerek ele hafif yapışan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini tekrar streç veya poşet ile kapatarak ılık bir ortamda 50-60 dk kadar mayalanmaya bırakalım. Hamur mayalanınca yumurta büyüklüğünde bezeler alarak elimizle açalım. Arasına tereyağ sürerek rulo yapalım ve kenarlarından tutarak bükelim. Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz açmaların üzerine sıvı yağ ile karıştırdığımız yumurta sarısını sürerek ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
19 Şubat 2017 Pazar
Sosisli Kaşarlı Rulo Börek Tarifi
MALZEMELER:
1 paket üçgen yufka
İÇ HARCI:
10-12 adet mini sosis
rendelenmiş kaşar peynir
SOS İÇİN:
1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
1 çay bardağı süt
3/4 çay bardağı sıvı yağ
Ne kadar sosisi onaylamasam da eşim ve kızım sevdiği için arada kaçamak yapmak zorunda kalıyorum. Bu tarifte oldukça pratik oluyor...
YAPILIŞI:
İçi için sosisleri ince şekilde doğrayalım,kaşar peyniri rendeleyin. Sos için süt ve yağı karıştıralım. 1 yaprak yufkayı tezgaha serelim ve sos ile hafif ıslatalım. 2. yaprak yufkayı üzerine sererek sos ile yine ıslatalım ve yufkanın geniş kısmına sosis ve kaşar rendesi koyarak yan kısımlarından hafifçe içe doğru kapatarak rulo şeklinde saralım. Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz böreklerin üzerine kalan sosa eklediğimiz yumurta sarısı ekleyip sürelim. Isıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 paket üçgen yufka
İÇ HARCI:
10-12 adet mini sosis
rendelenmiş kaşar peynir
SOS İÇİN:
1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
1 çay bardağı süt
3/4 çay bardağı sıvı yağ
Ne kadar sosisi onaylamasam da eşim ve kızım sevdiği için arada kaçamak yapmak zorunda kalıyorum. Bu tarifte oldukça pratik oluyor...
YAPILIŞI:
İçi için sosisleri ince şekilde doğrayalım,kaşar peyniri rendeleyin. Sos için süt ve yağı karıştıralım. 1 yaprak yufkayı tezgaha serelim ve sos ile hafif ıslatalım. 2. yaprak yufkayı üzerine sererek sos ile yine ıslatalım ve yufkanın geniş kısmına sosis ve kaşar rendesi koyarak yan kısımlarından hafifçe içe doğru kapatarak rulo şeklinde saralım. Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz böreklerin üzerine kalan sosa eklediğimiz yumurta sarısı ekleyip sürelim. Isıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
18 Şubat 2017 Cumartesi
Tavuklu Sebze Salatası
MALZEMELER:
3 adet közlenmiş kapya biber
1 adet tavuk göğsü
1 kase aşurelik buğday
1 küçük kase haşlanmış mısır
1 küçük kase kornişon
yarım demet maydanoz
1 adet limon
1 çay bardağı sıvı yağ
İster gün sofralarında isterseniz yemekler de hem şık sunumu hem de lezzeti ile çok tercih edeceğiniz besleyici ve doyurucu bir salata...
YAPILIŞI:
Buğdayı bir gece önce ıslatalım. Suyunu dökerek duruladığınız buğdayı tamamen yumuşayana kadar haşlayalım. Tavuğu haşlayıp didelim. Diğer sebzeleri uygun şekilde haşlayalım. Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştıralım. Yağ ve turşularda ki ekşilik miktarını göz önünde bulundurarak limon ilave edelim. Tercih ettiğimiz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
3 adet közlenmiş kapya biber
1 adet tavuk göğsü
1 kase aşurelik buğday
1 küçük kase haşlanmış mısır
1 küçük kase kornişon
yarım demet maydanoz
1 adet limon
1 çay bardağı sıvı yağ
İster gün sofralarında isterseniz yemekler de hem şık sunumu hem de lezzeti ile çok tercih edeceğiniz besleyici ve doyurucu bir salata...
YAPILIŞI:
Buğdayı bir gece önce ıslatalım. Suyunu dökerek duruladığınız buğdayı tamamen yumuşayana kadar haşlayalım. Tavuğu haşlayıp didelim. Diğer sebzeleri uygun şekilde haşlayalım. Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştıralım. Yağ ve turşularda ki ekşilik miktarını göz önünde bulundurarak limon ilave edelim. Tercih ettiğimiz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Süt Reçelli Mini Köstebek Pasta Tarifi
MALZEMELER:
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı un + 1 çorba kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
KREMASI İÇİN:
süt reçeli
Köstebek pastanın porsiyonluk olanını daha çok seviyorum hele ki bu şekilde süt reçeli ile olunca daha da güzel oldu...
YAPILIŞI:
Kek için yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Kalan malzemeleri ekleyerek boza kıvamında bir hamur elde edelim ve hamuru yağlı kağıt serili tepsiye dökelim ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dk kadar pişirelim. Kürdan ile kontrol ettiğimiz kek oda sıcaklığına gelince bardak yardımıyla sırayla keselim. Tepside kalan kek parçalarını rondodan geçirip un haline getirelim. Süt reçeli kek dilimlerine kaşık yardımıyla yerleştirip un haline getirdiğimiz kek parçaları ile kaplayalım. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirdiğimiz pastalarımızı tercihe göre süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı un + 1 çorba kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
KREMASI İÇİN:
süt reçeli
Köstebek pastanın porsiyonluk olanını daha çok seviyorum hele ki bu şekilde süt reçeli ile olunca daha da güzel oldu...
YAPILIŞI:
Kek için yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Kalan malzemeleri ekleyerek boza kıvamında bir hamur elde edelim ve hamuru yağlı kağıt serili tepsiye dökelim ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dk kadar pişirelim. Kürdan ile kontrol ettiğimiz kek oda sıcaklığına gelince bardak yardımıyla sırayla keselim. Tepside kalan kek parçalarını rondodan geçirip un haline getirelim. Süt reçeli kek dilimlerine kaşık yardımıyla yerleştirip un haline getirdiğimiz kek parçaları ile kaplayalım. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirdiğimiz pastalarımızı tercihe göre süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
16 Şubat 2017 Perşembe
Ispanaklı Tepsi böreği (su böreği tadında)
MALZEMELER:
1 paket yufka (5 adet)
HARCI İÇİN:
1 büyük soğan
3 bağ ıspanak
1 küçük kase peynir
tuz
sostan 1 çay bardağı
SOS İÇİN:
1,5 su bardağı yoğurt
1 şise soda (200 ml)
1,5 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
Kızım ve eşime sebze yedirmek bazen kabusa dönüşüyor, akşam için börek isteyen kızım ıspanaklı teklifini yapınca iş başa düştü tabi :) Aslında 1 gece buzdolabında bekletebilirseniz lezzeti daha da artacaktır...
YAPILIŞI:
Ispanakları bir kaç su yıkayarak sirkeli suda bekletelim. Durulayarak ıspanakları küçük şekilde doğrayalım. Üzerine ince doğranmış soğanları, peynir,tuzu ekleyelim. Bu arada sos için süt,yoğurt ve sıvı yağı karıştıralım. Karışımdan 1 çay bardağı ayırıp ıspanaklara ekleyelim. Sos için kalan sos,yumurta ve kabartma tozunu ekleyerek sosu da tamamlamış olalım. Yağlanmış tepsiye 1 adet yufkayı yanlardan taşacak şekilde serelim. Üzerini sos ile bolca ıslatalım ve 2. yufkayı büzerek tepsiye yerleştirelim ve sos ile bolca ıslatalım. 3. yufkayı da yerleştirip az sos ile ıslatalım ve ıspanaklı harcı üzerine yayalım. 4. yufkayı sererek sos ile ıslatalım. Son yufkayı sererek kenarlardan taşan yeufkaları üzerine kapatalım. Sosu tam içmesi için böreği dilimleyelim ve kalan sosu üzerine dökelim. Buzdolabında 1 gece veya bir kaç saat dinlendirdiğimiz böreği ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 paket yufka (5 adet)
HARCI İÇİN:
1 büyük soğan
3 bağ ıspanak
1 küçük kase peynir
tuz
sostan 1 çay bardağı
SOS İÇİN:
1,5 su bardağı yoğurt
1 şise soda (200 ml)
1,5 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
Kızım ve eşime sebze yedirmek bazen kabusa dönüşüyor, akşam için börek isteyen kızım ıspanaklı teklifini yapınca iş başa düştü tabi :) Aslında 1 gece buzdolabında bekletebilirseniz lezzeti daha da artacaktır...
YAPILIŞI:
Ispanakları bir kaç su yıkayarak sirkeli suda bekletelim. Durulayarak ıspanakları küçük şekilde doğrayalım. Üzerine ince doğranmış soğanları, peynir,tuzu ekleyelim. Bu arada sos için süt,yoğurt ve sıvı yağı karıştıralım. Karışımdan 1 çay bardağı ayırıp ıspanaklara ekleyelim. Sos için kalan sos,yumurta ve kabartma tozunu ekleyerek sosu da tamamlamış olalım. Yağlanmış tepsiye 1 adet yufkayı yanlardan taşacak şekilde serelim. Üzerini sos ile bolca ıslatalım ve 2. yufkayı büzerek tepsiye yerleştirelim ve sos ile bolca ıslatalım. 3. yufkayı da yerleştirip az sos ile ıslatalım ve ıspanaklı harcı üzerine yayalım. 4. yufkayı sererek sos ile ıslatalım. Son yufkayı sererek kenarlardan taşan yeufkaları üzerine kapatalım. Sosu tam içmesi için böreği dilimleyelim ve kalan sosu üzerine dökelim. Buzdolabında 1 gece veya bir kaç saat dinlendirdiğimiz böreği ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
14 Şubat 2017 Salı
Pratik Fındık Kırma Yöntemi
Fındık kırmak için ayırdığımız zaman bu yöntem ile yarı yarıya düşüyor. Üstelik oldukça kolay oluyor ki 5,5 yaşında ki kızım bile bir kaç deneme sonunda tek seferde kırmaya başladı ;)
11 Şubat 2017 Cumartesi
Masal'ın Mis Kokulu Kek Tarifi
MALZEMELER:
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı damla çikolata (hafif una bulanmış)
1 çay bardağı çekilmiş fındık
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao (1-2 kaşığını keçiboynuzu özü kullanabilirsiniz)
Bugün kızım Masal ile birlikte mutfağa girdik, kızımın isteği ile fındık,çikolata,portakal ve tarçın eklenince nefis bir kek ortaya çıktı. Tabi anne yüreği kakao eklerken biraz da keçiboynuzu özü ekledim gerçekten çok güzel oldu,tavsiye ederim ;)
YAPILIŞI:
Yumurta ve şekeri mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Süt,yağı ekleyerek karıştıralım. Portakal kabuğu rendesi,tarçın ve fındığı ekleyerek karıştıralım. Un,kabartma tozu,vanilyayı ekleyip karıştıralım. Son olarak dibe batmaması için hafif unlanmış damla çikolatayı ekleyerek karıştıralım. Önceden yağlanmış fırın kabına hamurun yarısından biraz daha fazlasını dökelim. Kalan hamura kakao ekleyerek karıştıralım ve kalıbın ortasına dökelim. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dk kadar pişirdiğimiz keki kürdan ile kontrol ederek fırından alalım. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarıp servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı damla çikolata (hafif una bulanmış)
1 çay bardağı çekilmiş fındık
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao (1-2 kaşığını keçiboynuzu özü kullanabilirsiniz)
Bugün kızım Masal ile birlikte mutfağa girdik, kızımın isteği ile fındık,çikolata,portakal ve tarçın eklenince nefis bir kek ortaya çıktı. Tabi anne yüreği kakao eklerken biraz da keçiboynuzu özü ekledim gerçekten çok güzel oldu,tavsiye ederim ;)
YAPILIŞI:
Yumurta ve şekeri mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Süt,yağı ekleyerek karıştıralım. Portakal kabuğu rendesi,tarçın ve fındığı ekleyerek karıştıralım. Un,kabartma tozu,vanilyayı ekleyip karıştıralım. Son olarak dibe batmaması için hafif unlanmış damla çikolatayı ekleyerek karıştıralım. Önceden yağlanmış fırın kabına hamurun yarısından biraz daha fazlasını dökelim. Kalan hamura kakao ekleyerek karıştıralım ve kalıbın ortasına dökelim. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dk kadar pişirdiğimiz keki kürdan ile kontrol ederek fırından alalım. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarıp servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.