MALZEMELER:
3 su bardağı aşurelik buğday (250 gr)
yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru üzüm
2 su bardağı süt
200 gr kayısı
4 tercihe göre 5 su bardağı şeker
2,5-3 su bardağı su
1 su bardağı fındık
1 çorba kaşığı karanfil (yarım çay bardağı sıcak suda bekletilmiş)
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
ÜZERİ İÇİN:
fındık-tarçın-kuş üzümü-nar
Ben aşureme karartacağı için incir ve ceviz kullanmıyorum. Süt ile hem tadı daha güzel oluyor hem de daha berrak oluyor.
YAPILIŞI:
Kuru fasulye,nohut ve buğdayı sıcak su ile 1 gece önceden ıslatalım. Buğdayın sarı suyunu temizlemek için suyunu değiştirip sıcak su ile tekrar ıslatalım. Kuru fasulye ve nohutu ayrı olarak haşlayalım,gerekirse kabuklarını soyalım. Buğdayın suyunu süzerek yeni sıcak su ekleyip yumuşayana kadar haşlayalım. Buğday,fasulye ve nohutu uygun bir tencereye alalım. Üzerine 2,5 lt sıcak su ekleyerek 15 dk kaynatalım. Bu arada ince doğranmış kayısı ve üzümü sıcak su ile ıslatıp yumuşamaya bırakalım. Buğdaylara sıcak süt,şekeri ekleyerek karıştıralım. Fındık,üzüm,kayısı ve karanfil suyunu ekleyelim. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyerek 15 dk daha kaynatalım. Ocaktan aldığımız aşureyi oda sıcaklığına gelene kadar bekletip servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder