MALZEMELER:
yarım kilo un
1 adet yumurta
tuz
ılık su
İÇ HARCI:
3-4 adet patates
1 adet soğan
tuz-karabiber-kırmızı biber-nane
SOS İÇİN:
2 çorba kaşığı salça
2 bardak kadar sıcak su
1,5 çorba kaşığı su
Trakya sini mantı-tepsi mantı olarak çok yapılan yöresel bir yemeğimizdir. Su da haşlanan mantı başka olsa da fırın mantının da yeri ayrıdır.
YAPILIŞI:
Hamur için unu eleyerek kaba alalım. Tuz ile karıştırarak ortasını havuz gibi açalım. Yumurtayı kırarak azar azar ılık su ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini örterek dinlenmeye bırakalım. Patatesleri haşlayarak ezelim. Az sıvı yağ ile küp doğranmış soğanları kavuralım. Üzerine ezilmiş patatesleri ekleyip kavuralım. Tuz ve baharatları ekleyerek karıştırıp va ocaktan alalım. Hamuru 4-5 bezeye ayırıp her bir bezeyi yarım cm kalınlığında açalım. Hamuru çay bardağı ile keserek yuvarlak şekiller elde edelim. Her hamura 1 tatlı kaşığı kadar patatesli harcımızdan koyarak 2 kenarından bastırarak birleştirelim. Yağlanmış tepsiye dizdiğimiz mantılarımızı sıralı olarak dizelim ve tüm hamur bitene kadar aynı işlemi yapalım. Isıtılmış 200 derece fırında mantılarımızı 20 dk hafif pembeleşinceye kadar fırınlayalım. Bu arada yağı eritip salçayı kokusu çıkana kadar kavuralım. Üzerine 2 bardak kadar su ekleyerek bir taşım kaynatalım. Tepsiyi fırından alıp üzerine salçalı suyu gezdirelim ve tekrar sırına sürerek 20-25 dk daha suyunu çekene kadar pişirelim. Sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder