yarım kilo yaprak
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tarçın
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz
Aslında iç harcı her yöreye ve damak zevklerimize göre değişsede tek gerçek yaprak sarma en çok sevilen zeytinyağlıların başında geliyor. Ben bu kez buzluğa attığım yapraklardan yaptım. İç harcına genelde salça koymam fakat kuş üzümü ve dolmalık fıstık kızım ve eşim sevmediği için eklemiyorum , özellikle kızım kırmızı içleri daha çok tercih ettiğinden bu şekilde yaptım. Siz isterseniz eklemeyebilirsiniz...
YAPILIŞI:
Öncelikle yapraklarımızı bol sıcak suda engi dönene kadar 1-2 dk haşlayalım (salamura kullanacaksanız bol soğuk su ile yıkayın). Yaprakları soğumaya bırakarak iç harcı hazırlayalım. Soğanları ince ince doğrayarak zeytinyağ ile hafif pembeleşene kadar kavurup yıkanmış pirinçleri ekleyelim. Bir süre kavurduğumuz pirinçlere yarım çay bardağı su, bulguru ekleyerek karıştıralım. Son olarak salçayıda ekleyerek suyunu çektirip ocaktan alalım. Geri kalan maydanoz,tuz,baharat ve nar ekşisini ekleyip karıştıralım. Soğumuş olan yapraklardan alarak damarlı kısmına harcımızdan koyalım. İki yan ucundan içe doğru katlayarak saralım. Kullanacağımız tencerenin dibine bir sıra yaprak döşeyerek sardığımız yaprakları dizelim. Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi yaparak sarmaların yarısına gelecek şekilde soğuk su ve daha parlak olması için biraz zeytinyağ gezdirelim. Son olarak üzerine limon dilimleri koyarak kaynayana kadar orta kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim. Soğuduktan sonra servis tabağına dizdiğimiz sarmalarımızı istediğimiz şekilde süsleyelim. Tabi ki bir çok kişinin sevdiği gibi bende yoğurtlu severim :) Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder