MALZEMELER:
1 paket 400 gr mantar
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
tereyağ
tuz
Yapımı oldukça basit özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan nefis bir lezzet. Tercihe göre zeytinyağ da kullanabilirsiniz...
YAPILIŞI:
Mantarların saplarını çıkararak yıkayalım (tercihe göre silebilirsiniz). Çukur kısımları üste gelecek şekilde fırın kabına dizelim. Her mantar için bıçak ucu ile tereyağ bırakarak sıcak 180 derece fırında suyunu salıp hafif çekene kadar pişirelim. Tekrar fırından aldığımız mantarların içlerini rendelenmiş kaşar peynir ile doldurarak tekrar fırınlayalım. Kaşar eriyince fırından alıp sıcak-ılık şekilde servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
29 Şubat 2016 Pazartesi
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi
MALZEMELER:
yarım kilo yaprak
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tarçın
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz
yarım kilo yaprak
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tarçın
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz
Aslında iç harcı her yöreye ve damak zevklerimize göre değişsede tek gerçek yaprak sarma en çok sevilen zeytinyağlıların başında geliyor. Ben bu kez buzluğa attığım yapraklardan yaptım. İç harcına genelde salça koymam fakat kuş üzümü ve dolmalık fıstık kızım ve eşim sevmediği için eklemiyorum , özellikle kızım kırmızı içleri daha çok tercih ettiğinden bu şekilde yaptım. Siz isterseniz eklemeyebilirsiniz...
YAPILIŞI:
Öncelikle yapraklarımızı bol sıcak suda engi dönene kadar 1-2 dk haşlayalım (salamura kullanacaksanız bol soğuk su ile yıkayın). Yaprakları soğumaya bırakarak iç harcı hazırlayalım. Soğanları ince ince doğrayarak zeytinyağ ile hafif pembeleşene kadar kavurup yıkanmış pirinçleri ekleyelim. Bir süre kavurduğumuz pirinçlere yarım çay bardağı su, bulguru ekleyerek karıştıralım. Son olarak salçayıda ekleyerek suyunu çektirip ocaktan alalım. Geri kalan maydanoz,tuz,baharat ve nar ekşisini ekleyip karıştıralım. Soğumuş olan yapraklardan alarak damarlı kısmına harcımızdan koyalım. İki yan ucundan içe doğru katlayarak saralım. Kullanacağımız tencerenin dibine bir sıra yaprak döşeyerek sardığımız yaprakları dizelim. Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi yaparak sarmaların yarısına gelecek şekilde soğuk su ve daha parlak olması için biraz zeytinyağ gezdirelim. Son olarak üzerine limon dilimleri koyarak kaynayana kadar orta kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim. Soğuduktan sonra servis tabağına dizdiğimiz sarmalarımızı istediğimiz şekilde süsleyelim. Tabi ki bir çok kişinin sevdiği gibi bende yoğurtlu severim :) Afiyet olsun.
İrmikle Rulo Pasta Tarifi
MALZEMELER:
1 çay bardağı irmik
2,5 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
ARA KREMA: (tercihe göre)
1 paket krem şanti (ben orman meyveli kullandım)
1 su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN:
hindistan cevizi
Acil zamanlarda yapabileceğiniz büyük küçük herkes tarafından çok sevilecek nefis bir tatlı tarifi. Üstelik hem malzemesi az hem de yapımı çok kolay. Krem şanti tadını sevmiyorsanız isterseniz pasta kreması veya farklı bir krema tercih edebilirsiniz...
YAPILIŞI:
İrmik, süt ve şekeri bir tencereye alarak karıştıralım. Ocağa aldığımız malzemeleri koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim. Göz göz olmaya başaldığında ocağın altını kısarak 3-5 dk kadar daha yoğun olması için pişirip soğumaya bırakalım. Bu arada ara kremayı tarifine uygun şekilde hazırlayarak buzdolabında soğumaya bırakalım. İrmik tamamen soğuyup katılaşınca tezgaha streç sererek irmiği üzerine koyalım. Üstüne bir poşet veya syreç geçirip merdane yardımıyla açalım. Arasına krem şantiyi sürerek bir ucundan başlayarak streç yardımıyla rulo şeklinde saralım. Buzlukta yarım saat bekletip dolabın altına alalım ve 2-3 saat dinlendirerek hindistan cevizi yaydığımız bir tabak veya poşet üzerine çıkaralım. Rulonun her yanını hindistan cevizine bulayarak dilediğimiz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 çay bardağı irmik
2,5 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
ARA KREMA: (tercihe göre)
1 paket krem şanti (ben orman meyveli kullandım)
1 su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN:
hindistan cevizi
Acil zamanlarda yapabileceğiniz büyük küçük herkes tarafından çok sevilecek nefis bir tatlı tarifi. Üstelik hem malzemesi az hem de yapımı çok kolay. Krem şanti tadını sevmiyorsanız isterseniz pasta kreması veya farklı bir krema tercih edebilirsiniz...
YAPILIŞI:
İrmik, süt ve şekeri bir tencereye alarak karıştıralım. Ocağa aldığımız malzemeleri koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim. Göz göz olmaya başaldığında ocağın altını kısarak 3-5 dk kadar daha yoğun olması için pişirip soğumaya bırakalım. Bu arada ara kremayı tarifine uygun şekilde hazırlayarak buzdolabında soğumaya bırakalım. İrmik tamamen soğuyup katılaşınca tezgaha streç sererek irmiği üzerine koyalım. Üstüne bir poşet veya syreç geçirip merdane yardımıyla açalım. Arasına krem şantiyi sürerek bir ucundan başlayarak streç yardımıyla rulo şeklinde saralım. Buzlukta yarım saat bekletip dolabın altına alalım ve 2-3 saat dinlendirerek hindistan cevizi yaydığımız bir tabak veya poşet üzerine çıkaralım. Rulonun her yanını hindistan cevizine bulayarak dilediğimiz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
28 Şubat 2016 Pazar
Boşnak Böreği Tarifi (Ayrıntılı Anlatım)
MALZEMELER:
1 kilo un (8 bardak kadar)
2,5-3 su bardağı ılık su (kontrollü)
1,5 tatlı kaşığı tuz
AÇMAK İÇİN:
3 çorba kaşığı tereyağ
1,5 çay bardağı sıvı yağ
İÇ HARCI : (tercihe göre)
yarım kilo ıspanak
1 adet büyük boy soğan
tuz-sıvı yağ
Dillere destan nefis bir börektir Boşnak böreği , çeke çeke yapılışı da ayrı bir zevk aslında. Sizlere tariften önce bir kaç püf noktası vermek istiyorum. Öncelikle suyumuzu ılık olması önemli, eğer sıcak kullanırsak açma aşamasında yırtılır eğer soğuk olursa hamurumuz sert olur gerektiği şekilde açılmaz ve piştikten sonra çok sert olur. Parmağımızı batırdığımızda 7 sn tutabilecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Una suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde etmeli ve hamuru çok iyi yoğurup dinlendirmeliyiz ki açılsın.
Resimli anlatım videosu için ;
YAPILIŞI:
Unu eleyerek derin bir kaba alarak tuz ile karıştıralım. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ederek güzelce yoğuralım. Hamuru açabileceğiniz yerin büyüklüğüne göre 2 veya 3 bezeye ayıralım ve tekrar yoğuralım (benim tepsim mini fırın tepsisi olduğu için 2 beze uygun olmuyor 1,5 tepsi 3 beze olarak yaptım). Hamurların üzerini öreterek dinlenmeye bırakalım ve iç harcımızı hazırlayalım. Ben ıspanakları kavurmadan direkt doğranmış soğan,tuz ve sıvı yağ ile harmanladım. Tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştırarak hazırlayalım. Bezeyi alarak tepsi büyüklüğünde açalım. Üzerini yağlayarak biraz bekletelim ve parmak uçlarımızla nazikçe orta kısımdan başlayarak dışa doğru çeke çeke (yapabilirseniz elinizde döndürerek ) incelene kadar açalım. Yer yer yırtılmalar olabilir ama sorun olmaz , açılmış hamurun kenar kısımlarına harcımızdan koyarak eşit şekilde sararak ve yine orta kısımdan çekerek şekil verelim. Hamuru orta kısından bölerek ruloları hafif çekerek havasını alalım.Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi yaparak böreklerimizi yağlanmış tepsiye dizelim. Kalan yağı böreklerin üzerine sürerek ısıtılmış 180 derecede alt üst kızarana kadar pişirelim. İlk sıcağı gidince dilimleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 kilo un (8 bardak kadar)
2,5-3 su bardağı ılık su (kontrollü)
1,5 tatlı kaşığı tuz
AÇMAK İÇİN:
3 çorba kaşığı tereyağ
1,5 çay bardağı sıvı yağ
İÇ HARCI : (tercihe göre)
yarım kilo ıspanak
1 adet büyük boy soğan
tuz-sıvı yağ
Dillere destan nefis bir börektir Boşnak böreği , çeke çeke yapılışı da ayrı bir zevk aslında. Sizlere tariften önce bir kaç püf noktası vermek istiyorum. Öncelikle suyumuzu ılık olması önemli, eğer sıcak kullanırsak açma aşamasında yırtılır eğer soğuk olursa hamurumuz sert olur gerektiği şekilde açılmaz ve piştikten sonra çok sert olur. Parmağımızı batırdığımızda 7 sn tutabilecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Una suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde etmeli ve hamuru çok iyi yoğurup dinlendirmeliyiz ki açılsın.
YAPILIŞI:
Unu eleyerek derin bir kaba alarak tuz ile karıştıralım. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ederek güzelce yoğuralım. Hamuru açabileceğiniz yerin büyüklüğüne göre 2 veya 3 bezeye ayıralım ve tekrar yoğuralım (benim tepsim mini fırın tepsisi olduğu için 2 beze uygun olmuyor 1,5 tepsi 3 beze olarak yaptım). Hamurların üzerini öreterek dinlenmeye bırakalım ve iç harcımızı hazırlayalım. Ben ıspanakları kavurmadan direkt doğranmış soğan,tuz ve sıvı yağ ile harmanladım. Tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştırarak hazırlayalım. Bezeyi alarak tepsi büyüklüğünde açalım. Üzerini yağlayarak biraz bekletelim ve parmak uçlarımızla nazikçe orta kısımdan başlayarak dışa doğru çeke çeke (yapabilirseniz elinizde döndürerek ) incelene kadar açalım. Yer yer yırtılmalar olabilir ama sorun olmaz , açılmış hamurun kenar kısımlarına harcımızdan koyarak eşit şekilde sararak ve yine orta kısımdan çekerek şekil verelim. Hamuru orta kısından bölerek ruloları hafif çekerek havasını alalım.Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi yaparak böreklerimizi yağlanmış tepsiye dizelim. Kalan yağı böreklerin üzerine sürerek ısıtılmış 180 derecede alt üst kızarana kadar pişirelim. İlk sıcağı gidince dilimleyerek servis edebilirsiniz...Afiyet olsun.
1 Portakal 1 limon İle 3 Lt Limonata Yapımı
MALZEMELER:
1 adet portakal
1 adet limon
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1,5 su bardağı şeker
3 lt su
Bu tariften sonra buzlukta her zaman portakal ve limon bulunmaya başladı. Özellikle kış aylarına veda ederken portakal ucuzlamışken özellikle yaz ayları ve ramazan için stok yapın derim ;)
YAPILIŞI:
Portakal ve limonun kabuklarının acılık vermemesi için buzluk en az 1 gece bekletelim. Kullanacağımız zaman 10 dk önce çıkarıp kesilebilecek yumuşaklığa gelene kadar bekletelim. Benim robutum olmadığı için rondodaN önce portakalı dilimleyip 1 bardak şeker ilavesi ile geçiriyorum. Kalan yarım bardak şeker ve limonu aynı şekilde çekiyorum sizin varsa robottan hepsini bir çekebilirsiniz...Uygun bir kaba portakal ve limon karışımını alarak üzerine 3 lt suyu ilave edelim. Limon tuzunu ekleyerek 10 dk kadar şeker ve tuzun erimesini bekleyelim (çok tutarsanız acılık oluşabilir). İnce bir tülbent kullanarak süzelim. Kalan posayı aynı şekilde birkaç kez süzerek güzelce sıkalım ki rengi ve aroması geçsin. 3 lt limonatamız hazır, şimdiden afiyet olsun ;)
NOT:
Ben kalan portakal ve limon posasının içinden iri kısmılarını ve çekirdeklerini alarak küçük kaplara koyup buzlukta saklıyorum. Bu şekilde özellikle kurabiye ve kekler için eşsiz bir şekerleme olup harika bir aroma katıyor. Mutfakta bir şey atılmaz :)
1 adet portakal
1 adet limon
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1,5 su bardağı şeker
3 lt su
Bu tariften sonra buzlukta her zaman portakal ve limon bulunmaya başladı. Özellikle kış aylarına veda ederken portakal ucuzlamışken özellikle yaz ayları ve ramazan için stok yapın derim ;)
YAPILIŞI:
Portakal ve limonun kabuklarının acılık vermemesi için buzluk en az 1 gece bekletelim. Kullanacağımız zaman 10 dk önce çıkarıp kesilebilecek yumuşaklığa gelene kadar bekletelim. Benim robutum olmadığı için rondodaN önce portakalı dilimleyip 1 bardak şeker ilavesi ile geçiriyorum. Kalan yarım bardak şeker ve limonu aynı şekilde çekiyorum sizin varsa robottan hepsini bir çekebilirsiniz...Uygun bir kaba portakal ve limon karışımını alarak üzerine 3 lt suyu ilave edelim. Limon tuzunu ekleyerek 10 dk kadar şeker ve tuzun erimesini bekleyelim (çok tutarsanız acılık oluşabilir). İnce bir tülbent kullanarak süzelim. Kalan posayı aynı şekilde birkaç kez süzerek güzelce sıkalım ki rengi ve aroması geçsin. 3 lt limonatamız hazır, şimdiden afiyet olsun ;)
NOT:
Ben kalan portakal ve limon posasının içinden iri kısmılarını ve çekirdeklerini alarak küçük kaplara koyup buzlukta saklıyorum. Bu şekilde özellikle kurabiye ve kekler için eşsiz bir şekerleme olup harika bir aroma katıyor. Mutfakta bir şey atılmaz :)